Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Βρετανία: Προς διετή πτυχία λόγω κρίσης

Τα πανεπιστήμια πρέπει να απομακρυνθούν από τα τριετούς διάρκειας πτυχιακά προγράμματα και να υιοθετήσουν διετή πτυχία, με στόχο τη μείωση των δαπανών για την παιδεία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Πίτερ Μάντελσον ανακοίνωσε την περικοπή του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση κατά 533 εκατ. στερλίνες στα 7,3 δισ.στερλίνες για το 2010-11, προσθέτοντας ότι περισσότεροι φοιτητές πρέπει να παρακολουθούν προγράμματα που διαρκούν μόλις δύο χρόνια.

Είπε επίσης ότι, καθώς η Βρετανία εξέρχεται σταδιακά από την οικονομική κρίση, η οικονομία θα έχει περισσότερη ανάγκη από αποφοίτους που πραγματοποίησαν σπουδές που έχουν σχέση με το χώρο εργασίας, όπως η μηχανολογία, παρά σε πιο θεωρητικά μαθήματα, όπως η φιλοσοφία ή η ιστορία τέχνης.

Τα συνδικάτα των καθηγητών χαρακτήρισαν την ανακοίνωση «χριστουγεννιάτικη κλωτσιά στο πρόσωπο» που θα οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και εκπαιδευτικό σύστημα δύο ταχυτήτων προς όφελος των προνομιούχων.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει ότι οι αλλαγές θα βοηθήσουν στη μείωση των κρατικών δαπανών, στο να γίνουν πιο ευέλικτα τα πανεπιστήμια και στην αύξηση των αποφοίτων που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη.

«Η οικονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε ο κ. Μάντελσον. «Σε όλο το δημόσιο τομέα αντιμετωπίζουμε δύσκολες επιλογές. Θα χρειαστεί να απομακρυνθούμε από τα τριετή προγράμματα πλήρους απασχόλησης και να μετακινηθούμε προς ένα μεγαλύτερος εύρος προγραμμάτων», όπως είπε.

Πηγές: Reuters, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: