Η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα καθιστούσε την Αυστραλία μια από τις αυστηρότερες δημοκρατικές χώρες όσον αφορά τον έλεγχο του διαδικτυακού περιεχομένου -τέτοιου είδους φίλτρα χρησιμοποιούνται ευρέως σε χώρες όπως το Ιράν και ειδικά η Κίνα, επισημαίνουν οι επικριτές του σχεδίου, οι οποίοι επικαλούνται και τεχνικές δυσκολίες.
Η «μαύρη λίστα» των δικτυακών τόπων που φιλτράρονται θα συντάσσονται από ανεξάρτητο φορέα βάσει των καταγγελιών που υποβάλλει το κενό, δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών Στίβεν Κόνροι.
Ωστόσο η Electronics Frontiers Australia, μια μη κυβερνητική οργάνωση για την ελευθερία στο Διαδίκτυο, ανησυχεί ότι τα κριτήρια της επιτροπής και η ίδια η μαύρη λίστα θα κρατούνται απόρρητα, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα να φιλτράρονται ακόμα και οι νόμιμοι δικτυακοί τόποι.
«Δεδομένων των προβλημάτων που θα συναντούσε η διατήρηση μιας μυστικής μαύρης λίστας και η απόφαση για το τι θα ενταχθεί σε αυτή, πραγματικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον ενθουσιασμό του υπουργού για αυτή την πρόταση» αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης
Εκτιμά επίσης ότι το μέτρο θα ήταν αναποτελεσματικό, αφού οι αποφασισμένοι χρήστες μπορούν να διακινούν το ακατάλληλο υλικό μέσω κρυπτογραφημένων δικτύων ανταλλαγής.
Το φίλτρο θα εμποδίζει την πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο όπως η παιδική πορνογραφία, η κτηνοβασία, ο βιασμός και άλλα σεξουαλικά εγκλήματα, καθώς και σε οδηγίες για τη διάπραξη εγκλημάτων και τη χρήση ναρκωτικών.
Το υλικό αυτό απαγορεύεται στην Αυστραλία, ωστόσο η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να εμποδίσει την πρόσβαση σε ξένους δικτυακούς τόπους.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Επικοινωνιών έρχεται έπειτα από την ολοκλήρωση μιας δοκιμαστικής φάσης επτά μηνών σε συνεργασία με τους παρόχους πρόσβασης, ορισμένοι από τους οποίους διατηρούν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου.
Το φίλτρο είναι απίθανο να ενεργοποιηθεί πριν από τις αρχές του 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου