Προχωρεί στη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας παρά τις έντονες αντιδράσεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Χριστουγεννιάτικος... μποναμάς για την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα: ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβαλε για λίγο τις οικογενειακές διακοπές στη Χαβάη προκειμένου να μη χάσει την ιστορική ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας στη Γερουσία. Επειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα ξημερώματα σήμερα (ώρα Ελλάδος), παραμονή Χριστουγέννων.Ολα δείχνουν πως θα είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του κ. Ομπάμα στο μέτωπο της εσωτερικής πολιτικής, έπειτα από 11 μήνες στην εξουσία. Παρά τη μακρά σειρά συμβιβασμών με τα πανίσχυρα «λόμπι» της ιδιωτικής περίθαλψης και ασφάλισης και τη φαρμακοβιομηχανία η επικείμενη υπερψήφιση του «Νόμου για την Προστασία του Ασθενούς και την Οικονομικά Προσιτή Φροντίδα» θα έχει κόστος περίπου 871 δισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία, θα αποτελέσει τεράστια πολιτική νίκη για το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και προσωπικά για τον αμερικανό πρόεδρο.
Η εκδοχή του νομοσχεδίου που επρόκειτο να εγκριθεί αποτελεί βέβαια τον «φτωχό συγγενή» των προτάσεων που κατατέθηκαν στο Κογκρέσο πριν από πολλούς μήνες. Αντί να παράσχει καθολική και δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους Αμερικανούς, βάζει «νυστέρι» στο υπάρχον πρόγραμμα Μedicare, στη δημόσια υπηρεσία περίθαλψης για τους ηλικιωμένους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες και σε άλλες «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες.
Για την ακρίβεια οι κοινωνικές δαπάνες για τη Μedicare θα περιοριστούν κατά τουλάχιστον 400 δισ. δολάρια το ίδιο διάστημα, δημιουργώντας ανησυχίες στην «αριστερή» πτέρυγα των Δημοκρατικών, για τελική υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών περίθαλψης, ιδίως όσον αφορά τα λιγότερο ευκατάστατα στρώματα του πληθυσμού. Επίσης, περίπου, 25 εκατομμύρια άνθρωποι (17 εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες που δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν ακόμη και την ελάχιστη κάλυψη, συν άλλα περίπου 8 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες) θα παραμείνουν ανασφάλιστοι.
Τ ο χειρότερο όμως είναι ότι, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολύτιμη 60ή ψήφο (σε σύνολο 100) του ανεξάρτητου γερουσιαστή Τζόζεφ Λίμπερμαν , ο κ. Ομπάμα και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ αναγκάστηκαν να θυσιάσουν ένα από τα βασικά στοιχεία του αρχικού σχεδίου, δηλαδή την πολυσυζητημένη «δημόσια επιλογή» («public option») ασφάλισης. Η απόφαση αυτή εξόργισε ακόμη και ιστορικά στελέχη των Δημοκρατικών, όπως ο Χάουαρντ Ντιν, ο οποίος έγραψε στην «Washington Ρost» ότι οι μόνοι νικητές από αυτό το νομοσχέδιο θα είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες και ότι ο αμερικανός φορολογούμενος θα πληρώσει τον λογαριασμό.
Από την άλλη πλευρά, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο κ. Ομπάμα χθες, περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί θα δικαιούνται «οικονομικά προσιτή» κοινωνική ασφάλιση, γεγονός που συνιστά «μεγάλη νίκη για τον αμερικανικό λαό». Ο οποίος, πάντως, δεν δείχνει πλέον να μοιράζεται την αισιοδοξία του προέδρου του: σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΝΒC και της «Wall Street Journal» μόλις το 32% της κοινής γνώμης υποστηρίζει αυτή τη στιγμή τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Το αμερικανικό «λόμπι της υγείας» δαπάνησε την τελευταία διετία περίπου 1 δισ. δολάρια (!) για να επηρεάσει καταλλήλως βουλευτές και γερουσιαστές.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=306372&dt=24/12/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου