Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Βρετανία: Είδος προς εξαφάνιση οι επιταγές

Μετά από περισσότερους από τρεις αιώνες, η ταπεινή επιταγή μπορεί να ανήκει σύντομα στο παρελθόν, εάν οι βρετανικές τράπεζες ψηφίσουν υπέρ, όπως αναμένεται, της σταδιακής κατάργησης και αντικατάστασής τους από πιο σύγχρονες μεθόδους πληρωμής.
Τα μέλη του Βρετανικού Συμβουλίου Πληρωμών, που απαρτίζεται κυρίως από τις μεγάλες τράπεζες, θα αποφασίσουν αν θα τεθεί το 2018 ως προθεσμία για τη σταδιακή απόσυρση των επιταγών.
Η χρήση επιταγών στη Βρετανία έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 10 χρόνια καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές μεταφέρουν χρήματα ηλεκτρονικά, μέσω εντολής πληρωμών ή με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Πέρυσι, περίπου 3,8 εκατ. επιταγές αντάλλασσαν χέρια κάθε μέρα στη Βρετανία, σε σύγκριση με 10,9 εκατ. το 1990.
Η επεξεργασία της κάθε επιταγής κοστίζει περίπου μία στερλίνα.
«Η επόμενη γενιά πιθανώς να μην χρειάζεται καν βιβλιάριο επιταγών», σύμφωνα με εκπρόσωπο του συμβουλίου.
Ωστόσο, αν και πολλά σούπερ μάρκετ, καταστήματα και βενζινάδικα έχουν πάψει να δέχονται επιταγές, εξακολουθούν να αποτελούν δημοφιλές μέσο πληρωμής για πιο ηλικιωμένους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους δυσκολεύονται στη χρήση αυτόματων μηχανημάτων.
«Χωρίς τις επιταγές, φοβόμαστε ότι θα αναγκάζονται να έχουν μεγάλα χρηματικά ποσά στο σπίτι και θα είναι έτσι ευάλωτοι σε κλοπές», όπως είπε η Βίκι Σμιθ εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Age Concern.
«Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι οι πιο ηλικιωμένοι δεν θα υποφέρουν», όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος των κυβερνώντων Εργατικών, Χάριετ Χάρμαν.
Η παλαιότερη επιταγή που διασώζεται στη Βρετανία έχει ημερομηνία 1659 και εκδόθηκε για 400 στερλίνες (περίπου 42.000 σε σημερινές αντίστοιχη σημερινή αξία).
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: