Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Ο Γάλλος μαέστρος Ζορζ Πρετρ θα διευθύνει ην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης


ΑΠΕ
Ο Ζορζ Πρετρ στη συναυλία του 2008

Ο 85χρονος, αλλά πάντα αειθαλής, Γάλλος Ζορζ Πρετρ, ο οποίος θεωρείτο ο αγαπημένος μαέστρος της σημαντικότερης υψιφώνου του 20ού αιώνα, της αξέχαστης Μαρίας Κάλλας, θα διευθύνει, για δεύτερη φορά στη λαμπρή καριέρα του, την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, με την οποία εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο θα υποδεχτούν τη νέα χρονιά.

Στα 71 χρόνια από την καθιέρωση της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που ένας Γάλλος θα διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης, σε αυτή την δημοφιλέστατη καλλιτεχνική εκδήλωση, η οποία θα μεταδοθεί από τη «χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα σε πάνω από 70 χώρες του κόσμου, στις οποίες συγκαταλέγεται εδώ και δεκαετίες και η Ελλάδα.

Το να διευθύνει κανείς την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης αποτελεί εκπλήρωση ονείρου και αποθέωση της καριέρας του, είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια ο μεγάλος Γάλλος μαέστρος, όταν ανακοινώθηκε ότι θα διηύθυνε για πρώτη φορά, την κορυφαία αυτή συναυλία την 1η Ιανουαρίου του 2008.

Όπως τονίζει και σήμερα ο Πρετρ, έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν αμέτρητες μεταδόσεις της Συναυλίας και γνωρίζει πολύ καλά τη λεγόμενη «βιεννέζικη ψυχή», που χαρακτηρίζει πάντα αυτή τη συναυλία, η οποία κυριαρχείται από έργα των μεγάλων Αυστριακών μουσουργών Γιόχαν Στράους, πατέρα και γιου.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο διευθυντής της Φιλαρμονικής της Βιέννης Κλέμενς Χέλσμπεργκ τόνισε πως με την δεύτερη διεύθυνση της Συναυλίας από τον Πρετρ η ορχήστρα τιμά την μακρόχρονη συνεργασία μαζί του και τη μεγάλη πείρα του.

Ο Γάλλος αρχιμουσικός βρίσκεται τα τελευταία 47 χρόνια τακτικά στη Βιέννη, επανειλημμένα υπήρξε στο παρελθόν προσκεκλημένος του μεγάλου Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, όταν εκείνος ήταν διευθυντής της φημισμένης Κρατικής Όπερας Βιέννης, για να διευθύνει μεγάλες παραστάσεις όπως «Καπρίτσιο», «Κάρμεν», «Φάουστ».

Ακριβώς όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα ο Πρετρ συνεργάζεται με τη Φιλαρμονική της Βιέννης και, για παράδειγμα, μόνο τον περασμένο Οκτώβριο διηύθυνε επτά συναυλίες της σε Μιλάνο, Μπάντεν-Μπάντεν, Βαντούζ και Λιντς.

Με εξαίρεση τρία έργα των Όφενμπαχ, Νικολάι και Χανς-Κριστιάν Λουμπιέ, όλα τα άλλα έργα που θα παρουσιάσει στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, σε δύο εβδομάδες, ο Ζορζ Πρετρ, τα διάλεξε από την ατέλειωτη Συλλογή της μουσικής δυναστείας των Στράους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: