Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Μακελειό στην Αριζόνα – 6 νεκροί, τραυματίας βουλευτής των Δημοκρατικών

Το προφίλ του δράστη, σύμφωνα με τις αρχές, έχει να κάνει με ασταθή και ανώμαλο ψυχολογικό χαρακτήρα. Σε κρίσιμη κατάσταση πέντε τραυματίες. Στην εντατική η βουλευτής των Δημοκρατικών, Γκαμπριέλα Γκίφορντ.

Το ενδεχόμενο να μην έδρασε μόνος του ο συλληφθείς δράστης στο μακελειό του Σαββάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν οι αρχές διασταυρώνοντας πληροφορίες για την παρουσία λευκού άνδρα περίπου 50 ετών στο σημείο της επίθεσης.
«Εξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας δικαστής κι ένα 9χρονο παιδί, έχασαν το Σάββατο στην Τουσόν της Αριζόνα τη ζωή τους, ενώ άλλοι 13 τραυματίστηκαν (οι πέντε είναι σε «κρίσιμη» κατάσταση), από τα απανωτά πυρά ενός περίπου 20χρονου ενόπλου, με άγνωστο κίνητρο, που έχει συλληφθεί», ανακοίνωσε την Κυριακή, περίπου στις 02.00 ώρα Ελλάδας, η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.
Στους τραυματίες του μακελειού συγκαταλέγεται η βουλευτής των Δημοκρατικών, Γκαμπριέλα Γκίφορντ, 40 ετών, που έχει εμπλακεί στο δημόσιο διάλογο περί μεταναστών. Θεράποντας γιατρός παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής της βουλευτίνας εκφράζει «αισιοδοξία» γιά μελλοντική αποκατάσταση της υγείας της. Υποβλήθηκε ήδη σε εγχείρηση από νευροχειρουργό. Νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του «Ιατρικού Κέντρου» της Τουσόν, μαζί με άλλους 10 τραυματίες του συμβάντος. Εξ αυτών, η κατάσταση των πέντε κρίνεται «κρίσιμη».
Ο ύποπτος ως δράστης του μακελειού στην Αριζόνα που τραυμάτισε σοβαρά την βουλευτίνα Γκάμπριελ Γκίφορντς, η οποία παλεύει για τα ζωή της σε νοσοκομείο με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, και σκότωσε έξι ανθρώπους, είναι ‘ασταθής’ και είχε προβεί σε θανατικές απειλές στο παρελθόν, σύμφωνα με σερίφη στην Τουσόν.
Μπορεί να επικοινωνήσει η Γκίφορντς
Η Αμερικανίδα βουλευτής Γκάμπριελ Γκίφορντς, η οποία πυροβολήθηκε στο κεφάλι, μπορεί να επικοινωνήσει και να ακολουθήσει απλές εντολές, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε σήμερα γιατρός του νοσοκομείου της Τουσόν στο οποίο νοσηλεύεται.
«Έχουμε ενθαρρυνθεί πολύ από αυτό», δήλωσε ο νευροχειρουργός Μάικλ Λεμόλ, σημειώνοντας: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».
To προφίλ του δράστη
Το FBI ερευνά το κατά πόσον πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που ανάρτησε στον Διαδικτυακό ιστοτόπο YouTube ένα παραληρηματικό ‘μανιφέστο’ περί ελέγχου του νου από την κυβέρνηση και περί της ανάγκης να υπάρξει νέο νόμισμα.
Ο Τζάρεντ Λι Λόουνερ, 22 ετών, κάτοικος Τουσόν, συνελήφθη μερικές στιγμές αφότου άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο σε πολιτική συγκέντρωση στην οποία συμμετείχε η Γκίφορντς, στο χώρο στάθμευσης ενός σούπερ μάρκετ. Εκτός των έξι νεκρών και του τραυματισμού της Γκίφορντς, τα πυρά του τραυμάτισαν άλλα 9 άτομα.
Ο σερίφης Κλάρενς Ντάπνικ της κομητείας Πίμα, όπου σημειώθηκε το αιματηρό επεισόδιο, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο συλληφθείς αντιμετώπισε προβλήματα στο παρελθόν. ‘Μπορώ να σας πω ότι αυτό το άτομο ίσως έχει ψυχολογικό πρόβλημα’, δήλωσε ο Ντάπνικ.
Ο σερίφης πρόσθεσε ότι είχε υπάρξει επαφή στο παρελθόν ανάμεσα σε ανθρώπους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και το Λόουνερ όταν είχε προβεί σε απειλές δολοφονίας, αν και δεν ήταν κατά της Γκίφορντς. Πρόσθεσε ότι οι αρχές εκτιμούν ότι μπορεί να μην έδρασε μόνος.
Σε μια σειρά βίντεο αναρτημένα στο YouTube [στην διεύθυνση http://www.youtube.com/user/Classitup10] ο Λόουνερ αναφέρεται στον ‘έλεγχο της σκέψης’ από την κυβέρνηση, τους ‘προδοτικούς’ νόμους, τους αγράμματους ονειροπόλους, το νόμισμα των ΗΠΑ, και άλλα θέματα.
Η κυβέρνηση ‘επιβάλλει τον έλεγχο του μυαλού και κάνει πλύση εγκεφάλου στους ανθρώπους ελέγχοντας τη γραμματική’, υποστηρίζει ένα από τα βίντεο, με μουσική και λευκό κείμενο σε μαύρο φόντο.
Τα βίντεο δεν παραπέμπουν σε κάποια συνεκτική πολιτική ιδεολογία, σύμφωνα με τον Μαρκ Πότοκ, ερευνητή μιας οργάνωσης η οποία παρακολουθεί βίαιους εξτρεμιστές. Ο Λόουνερ δεν βρίσκεται στη βάση δεδομένων του Southern Poverty Law Center που περιλαμβάνει εγγραφές για οργανώσεις μίσους, εξτρεμιστές και ριζοσπαστικοποιημένα πρόσωπα. Στο κανάλι του στο YouTube, ο Λόουνερ γράφει ότι πήγε σχολείο στην περιοχή της Τουσόν και αναφέρει ότι τα ‘αγαπημένα του βιβλία’ είναι, μεταξύ άλλων, η Φάρμα των Ζώων του Όργουελ, η Οδύσσεια του Ομήρου, το Κεφάλαιο του Μαρξ, Ο Αγών Μου του Χίτλερ, το Σιντάρτα του Χέσσε, Η φωλιά του Κούκου του Κέσεϊ, κ.λπ.
Ο εργάτης Ρότζερ Ουάιτεντ, 52 ετών, γείτονας του Λόουνερ, τον περιέγραψε ως ‘έναν τύπο λίγο περιθωριακό, με μπλου-τζιν, καπελάκι του μπέιζμπολ, που δεν έχει καταλάβει και πολλά ακόμα. . . με εμφάνιση εξεγερμένου. . . δεν δούλευε ούτε έμοιαζε να κάνει τίποτε παραγωγικό’.
Ο Γκραντ Ουάιενς, 22 ετών, ένα χρόνο μεγαλύτερος από το Λόουνερ, που πήγε στο ίδιο γυμνάσιο, το Μάουντεν Βιου, και παρακολούθησε πρόσφατα μαθήματα βιολογίας στο κολέγιο μαζί του, θυμάται ότι κάπνιζε πολύ, ενίοτε και μαριχουάνα. ‘Δεν περιμένεις ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο, όσο καλά κι αν ξέρεις κάποιον. Νομίζω ότι θα έλεγα πως αυτός ήταν πιο πιθανό να κάνει κάτι τέτοιο από μερικούς άλλους, από ένστικτο και μόνο’, είπε. ‘Υπήρχε κάτι σχετικά με αυτόν, αλλά όχι κάτι απτό. Ήταν έξυπνος, είχε άποψη, αλλά ίσως ήταν λίγο προβληματικός’. Δεν αναφέρθηκε ποτέ στην Γκίφορντς, σε οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τα όπλα ή την πολιτική. Όμως ‘ποτέ δεν έμοιαζε να τον ενδιαφέρει τι σκέφτονταν οι άλλοι’, πρόσθεσε.
Μια ταραχώδης χρονιά για την Αριζόνα
Ακόμα και πριν την επίθεση εναντίον της Aμερικανίδας πολιτικού Γκαμπριέλ Γκίφορντς χθες, η Αριζόνα ετοιμαζόταν για ταραχώδη μια χρονιά με σκληρές πολιτικές αναμετρήσεις, εν μέσω της κλιμάκωσης των «πικρών» κομματικών διενέξεων στην Ουάσινγκτον και σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.
Η Αριζόνα βρέθηκε προκάλεσε θύελλα αντιπαραθέσεων στην πολιτική ζωή της χώρας με το νομοθέτημα για την πάταξη της μετανάστευσης το καλοκαίρι του 2010, με νομοσχέδιο που κατέθεσαν συντηρητικοί βουλευτές στην πολιτειακή βουλή και κύρωσε η Ρεπουμπλικάνα κυβερνήτης Τζαν Μπρούερ.
Ο νόμος, γνωστός ως SB 1070, ‘πυροδότησε τον πολιτικό διχασμό περισσότερο από ποτέ στην Αριζόνα’ σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής και δημοσκόπος του πανεπιστημίου της πολιτείας Μπρους Μέριλ. Η πλειοψηφία στην Αριζόνα τάχθηκε υπέρ του νόμου αλλά οι πολέμιοί του και πολλοί ισπανόφωνοι το χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό και ρατσιστικό. Όταν ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή ο Πολ Γκριχάλβα, Δημοκρατικός πολιτικός, μέλος του Κογκρέσου και πολέμιος του SB 1070, έκλεισε το περιφερειακό του γραφείο στη Γιούμα καθώς οι υπάλληλοί του σε αυτό βρήκαν ένα τζάμι σπασμένο και μια σφαίρα στο εσωτερικό του.
Η Γκίφορντς ήταν υπέρ μιας μετριοπαθέστερης πολιτικής στο μεταναστευτικό κι αναμενόταν να προωθήσει μέτρα με στόχο τη συνεκτική μεταρρύθμισή του στο Κογκρέσο από αυτή την εβδομάδα.
Υπάρχουν κι άλλα θέματα που διχάζουν στην Αριζόνα. Η οικονομική κρίση προκαλεί οργή--η άλλοτε ραγδαία αναπτυσσόμενη πολιτεία επλήγη πολύ άσχημα από την κρίση των στεγαστικών δανείων και το κύμα κατασχέσεων. Η μεταρρύθμιση του συστήματος περίθαλψης προκάλεσε επίσης αντιδράσεις από συντηρητικούς στην πολιτεία που έκαναν σημαία την αντίθεσή τους σε αυτήν, ειδικά όσοι ανήκουν στο λεγόμενο κόμμα του Τσαγιού. Η Γκίφορντς εξελέγη με μικρή διαφορά το Νοέμβριο έναντι υποψηφίου που υποστήριζε το κόμμα του Τσαγιού.
‘Δεν υπήρχε ποτέ τόση οργή, δεν υπήρχε ποτέ τόσος διχασμός’, σχολιάζει ο Αλφρέδο Γκουτιέρες, πρώην πολιτειακός βουλευτής.
Υπάρχουν επίσης τα όπλα, σε μεγάλη αφθονία και διαθέσιμα παντού σε μια πολιτεία με ιδιαίτερα χαλαρή νομοθεσία ελέγχου της οπλοκατοχής. ‘Ο αριθμός των όπλων και των έξαλλων ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σ' αυτά είναι απίστευτος’, λέει ο Γκουτιέρες. ‘Ο συνδυασμός αυτός. . . περίπου προσκαλεί το ξέσπασμα βίας’.
Ομπάμα: «Απερίγραπτη τραγωδία»
«Μολονότι εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πληροφορίες, γνωρίζουμε ότι κάποιοι πέθαναν και ότι η βουλευτής Γκίφορντς είναι σοβαρά τραυματισμένη», σημειώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, στην οποία χαρακτηρίζει το γεγονός ως μια «απερίγραπτη τραγωδία».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/01/2011_372221




Δεν υπάρχουν σχόλια: