Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Γαλλία: Σύννομη η απαγόρευση γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων

Σύμφωνη με το γαλλικό Σύνταγμα είναι η απαγόρευση των γάμων ομοφυλοφίλων, αποφάνθηκε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, αναθέτοντας στους πολιτικούς την ευθύνη της απόφασης για ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας.
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ένα ζευγάρι γυναικών που συνήψε πολιτικό σύμφωνο αλληλεγγύης, PACS, πολιτική ένωση ανοιχτή στους ομοφυλόφιλους, διεκδικώντας μεγαλύτερη νομική κάλυψη για τα τέσσερα παιδιά τους.
Οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι νόμιμοι στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή και σε ορισμένα κράτη της Αμερικής.
Στην απόφασή του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, το Συνταγματικό Δικαστήριο τονίζει ότι τα αμφισβητούμενα άρθρα του αστικού κώδικα-75 και 144- είναι «σύμφωνα με το Σύνταγμα»

Όπως αναφέρεται στην αποφαση, από τα εν λόγω άρθρα προκύπτει -όπως υπενθύμισε και το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστικό όργανο της Γαλλίας, στις 13 Μαρτίου του 2007, ακυρώνοντας γάμο ομοφυλοφίλων που είχε τελεστεί το 2004- ότι «σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας».
Οσον αφορά την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, το Συνταγματικό Δικαστήριο σημειώνει στην απόφασή του ότι «με βάση την αρχή ότι ένας γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ο νομοθέτης, έκρινε, εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του, ότι η διαφορετικότητα της κατάστασης ανάμεσα στα ζευγάρια ιδίου φύλου και στα ζευγάρια διαφορετικού φύλου μπορεί να δικαιολογήσει μια διαφορετική μεταχείριση όσον αφορά τους κανόνες οικογενειακού δικαίου».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1927601

Δεν υπάρχουν σχόλια: