Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

«Mόνιμη εκεχειρία» κήρυξε ο ΕΤΑ

Μόνιμη εκεχειρία κήρυξε η βασκική ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της βασκικής εφημερίδας Gara.
Μόνιμη εκεχειρία κήρυξε η βασκική ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, σύμφωνα με ανακοινωθέν της στην ηλεκτρονική έκδοση της βασκικής εφημερίδας Gara, τρεις μήνες αφότου η οργάνωση -που θεωρείται ότι έχει αποδυναμωθεί- ανακοίνωσε λήξη της ένοπλης δράσης της.
Το ανακοινωθέν, που συνοδεύεται από βίντεο, αναφέρει ότι η εκεχειρία θα είναι «μόνιμη», «γενική» και «επαληθεύσιμη από την διεθνή κοινότητα».
«Αυτή είναι η ισχυρή δέσμευση του ΕΤΑ για μία διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση και να λήξει η ένοπλη σύγκρουση», αναφέρει ο ΕΤΑ, προσθέτοντας ότι «είναι καιρός να δράσουμε με ιστορική υπευθυνότητα.
Περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1968, όταν ξεκίνησε η εκστρατεία της οργάνωσης για ανεξαρτητοποίηση της Χώρας των Βάσκων.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η οργάνωση ανακοίνωσε τη λήξη της ένοπλης δράσης της, αλλά η κυβέρνηση είχε απαντήσει ότι η κίνηση ήταν ανεπαρκής για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ΕΤΑ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά λόγω των συλλήψεων υψηλόβαθμων στελεχών της τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο η οργάνωση έχει παραβιάσει εκεχειρίες που έχει κηρύξει στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο το περιστατικό της αιματηρής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης το 2006.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1919079

Δεν υπάρχουν σχόλια: