Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Βόμβα σε κλεμμένη μοτοσυκλέτα έξω από το πρωτοδικείο της οδού Λουίζης Ριανκούρ

Η ισχυρή έκρηξη έγινε στις 8:22 το πρωί μπροστά στο κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών στην οδό Λουίζης Ριανκουρ 85 στους Αμπελόκηπους. Ήταν πολύ ισχυρή, ακούστηκε έως το κέντρο της Αθήνας και προκάλεσε σοβαρές ζημιές τόσο στο κτίριο, όσο και σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα, στο ένα από τα οποία ξέσπασε φωτιά και καταστράφηκε εντελώς.
Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 07:40 όπου ένας άγνωστος είπε ότι θα εκραγεί βόμβα σε 40 λεπτά. Μάλιστα ο άγνωστος έδωσε τον αριθμό κυκλοφορίας και τον τύπο της μοτοσυκλέτας όπου είχε τοποθετηθεί η βόμβα έτσι ώστε να προσδιορίσει ακριβώς το σημείο της έκρηξης.
Μαρτυρίες που συνέλεξε η αστυνομία αναφέρουν ότι στην περιοχή υπήρχε έντονη μυρωδιά αμμωνίας μετά την έκρηξη και υπάρχει εκτίμηση ότι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε ANFO ως εκρηκτική ύλη.
Για λόγους ασφαλείας η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη, ενώ αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν το σημείο της έκρηξης.
Οι έρευνες της αστυνομίας
Σύμφωνα με την αστυνομία η μοτοσυκλέτα είχε κλαπεί από το Γαλάτσι το βράδυ της Τετάρτης και χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες μόλις το επόμενο πρωί για να τοποθετηθεί η βόμβα. Άγνωστος τη στάθμευσε μπροστά στο Πρωτοδικείο χωρίς να προκαλέσει υποψίες σε κανέναν - ούτε στον αστυνομικό φρουρό του κτιρίου ο οποίος βρίσκεται σε φυλάκιο στην είσοδο.
Μοτοσυκλέτα και ποδήλατο έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής σε δύο περιπτώσεις επιθέσεων η οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας":
*Στην επίθεση κατά του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη έξω από το σπίτι του στο Κολωνάκι στις 30 Μαΐου 2006. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σάκο πάνω σε ποδήλατο, το οποίο ήταν αφημένο ανάμεσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, απέναντι από το σπίτι του Γ.Βουλγαράκη και για την πυροδότησή της είχε χρησιμοποιηθεί τηλεχειριστήριο.
Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει με προκήρυξη η οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας ".
*Στην έκρηξη βόμβας στην Πλατεία Συντάγματος με στόχο το υπουργείο Οικονομικών, στις 12 Δεκεμβρίου 2005. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μοτοσυκλέτα σταθμευμένη μπροστά στο κατάστημα των ΕΛΤΑ και παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα η περιοχή δεν αποκλείστηκε έγκαιρα με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελαφρά τραυματίες από τα θραύσματα. Και για την επίθεση αυτή, η οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας" ανέλαβε την ευθύνη με προκήρυξη που έστειλε σε εφημερίδα.
Μαρτυρία για μεταμφιεσμένους σε αστυνομικούς
Μία μαρτυρία που προέρχεται από ένα πρόσωπο που δήλωσε ότι είναι πρώην αστυνομικός και έγινε σε τηλεοπτικό σταθμό τηλεφωνικά,  αναφέρει ότι στις 6:30 το πρωί δύο άτομα που φορούσαν στολές αστυνομικών, στάθμευσαν μία μοτοσυκλέτα τύπου εντούρο μπροστά στο κτίριο του Πρωτοδικείου. Όταν ο αυτόπτης μάρτυρας στάθηκε και τους ρώτησε τι κάνουν εκεί, οι δύο του είπαν ότι έχει υποστεί βλάβη η μοτοσυκλέτα και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Αμέσως μετά, όπως λέει, ο ένας από τους δύο έκανε ένα τηλεφώνημα από δημόσιο τηλέφωνο που βρίσκεται στην πλατεία μπροστά από το κτίριο του Πρωτοδικείου και κατόπιν - όπως αναφέρει ο μάρτυρας- οι δύο επιβιβάστηκαν σε ένα λευκό βαν που οδηγούσε τρίτος και αποχώρησαν.
Πηγές από την ΕΛΑΣ δηλώνουν ότι κανείς έως αυτή την ώρα δεν έχει καταθέσει κάτι τέτοιο επίσημα και πως εξετάζουν τη μαρτυρία.
http://news247.gr/ellada/article737199.ece

Δεν υπάρχουν σχόλια: