Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: Τουλάχιστον επτά νεκροί από τις εκρήξεις έξω από χριστιανική εκκλησία

Η έκρηξη παγιδευμένου οχήματος έξω από εκκλησία νωρίτερα στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον επτά ανθρώπων στην Αλεξάνδρεια, στη βόρεια Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνονταν πιστοί για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας σήμερα Σάββατο.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, άλλοι 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το επεισόδιο, που εξώθησε αμέσως εκατοντάδες Κόπτες Χριστιανούς να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν. Ορισμένοι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αλληλοσφυροκοπήθηκαν με πέτρες, σύμφωνα με έναν αυτόπτη· αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.
Οι Χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του κατά συντριπτική πλειοψηφία Μουσουλμανικού πληθυσμού της Αιγύπτου, που αριθμεί περί τα 79 εκατομμύρια.
Συχνά σημειώνονται εντάσεις ανάμεσα στις κοινότητες που καταλήγουν σε βίαια επεισόδια, συνήθως για θέματα όπως η ανέγερση ναών ή λόγω προσωπικών διαφορών μεταξύ μελών τω δύο κοινοτήτων.
"Θυσιάζουμε τις ψυχές και το αίμα μας για το Σταυρό", φώναξαν μερικοί Χριστιανοί κοντά στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία όπου σημειώθηκε η έκρηξη, σύμφωνα με τον μάρτυρα. "Ήταν μια σκηνή από τη Βαγδάτη", είπε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Νοσοκομειακά είχαν σπεύσει επί τόπου όπου νοσοκόμοι και γιατροί περισυνέλεγαν ανθρώπινα μέλη που διασκορπίστηκαν στην περιοχή από την έκρηξη.
Ανακοινωθέν του ΥΠΕΣ ανέφερε πως η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στην εκκλησία κι ενώ είχε μόλις ολοκληρωθεί η τελετή για την έλευση του νέου έτους. Ακόμη, σημείωσε ότι η έκρηξη προκάλεσε ζημιές και σε κοντινό τέμενος που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία και ότι οκτώ μουσουλμάνοι είναι ανάμεσα τους 24 τραυματίες. Διεξάγεται έρευνα σχετικά με την επίθεση για να διακριβωθεί ποιος ευθύνεται, κατά το υπουργείο.
"Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι ένα όχημα ήταν η αιτία της έκρηξης. Ήταν σταθμευμένο μπροστά στην εκκλησία και υποτέθηκε ότι ανήκε σε κάποιον από τους ανθρώπους που πάνε συχνά στο ναό", σύμφωνα με το ανακοινωθέν.
Οι αρχές στην Αίγυπτο--όπου αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές το Σεπτέμβριο--έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις εκκλησίες, περιορίζοντας τη στάθμευση οχημάτων ακριβώς έξω από αυτές, μετά τις απειλές στις οποίες προέβη το Νοέμβριο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, που θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα.
Στα τέλη Νοεμβρίου τουλάχιστον δύο Κόπτες Χριστιανοί είχαν σκοτωθεί, τριάντα άνθρωποι, ανάμεσά τους 20 αστυνομικοί, είχαν τραυματιστεί και 150 είχαν συλληφθεί σε επεισόδια ανάμεσα σε μέλη των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων λόγω της απαγόρευσης ανέγερσης χριστιανικού ναού.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1916290

Δεν υπάρχουν σχόλια: