Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ελ Μπαραντέι: Είναι ώρα να φύγει ο Μουμπάρακ

Η Αίγυπτος πρέπει να αλλάξει και είναι καιρός να φύγει ο επί 30 χρόνια Πρόεδρος Χόσνι Μομπάρακ, δήλωσε ο Αιγύπτιος νομπελίστας πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Βιέννη για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος πρέπει να αλλάξει και είναι καιρός να φύγει ο επί 30 χρόνια πρόεδρος Χόσνι Μομπάρακ, δήλωσε ο Αιγύπτιος νομπελίστας πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Βιέννη για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο.
«Υπηρέτησε τη χώρα επί 30 χρόνια και είναι καιρός να αποσυρθεί», τόνισε ο Ελ Μπαραντέι. «Ο λαός ξεπέρασε τη νοοτροπία του φόβου και όταν γίνεται αυτό δεν υπάρχει επιστροφή. Νομίζω ότι θα δούμε σίγουρα την αλλαγή να έρχεται», όπως είπε.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ηγηθεί μεταβατικής κυβέρνησης. «Αν ο λαός θέλει να ηγηθώ της μετάβασης, δεν θα τον απογοητεύσω», πρόσθεσε.
Οι διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του Μουμπάρακ, που κυβερνά από το 1981, συνεχίζονται σήμερα για τρίτη ημέρα σε διάφορες αιγυπτιακές πόλεις, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Κάιρο, το Σουέζ και την Ισμαΐλια. [Βλέπε άρθρο]
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τρίτη. Χθες το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 500 συλλήψεις, ενώ ανεξάρτητη ομάδα δικηγόρων εκτιμά ότι οι συλλήψεις ανέρχονται σε 1.200.
Οι διοργανωτές έχουν κάνει λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αύριο. «Πιστεύω ότι αύριο θα πραγματοποιηθούν μεγάλες διαδηλώσεις σ΄όλη την Αίγυπτο και θα είμαι εκεί μαζί τους», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι και απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις.
«Συνεχίζω να καλώ το καθεστώς να καταλάβει ότι αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ακούσει, να μην χρησιμοποιήσει βία και να κατανοήσει ότι η αλλαγή πρέπει να έρθει. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», επισήμανε ο ίδιος.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1927221

Δεν υπάρχουν σχόλια: