Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Καλιφόρνια: Έλεγχοι χωρίς ένταλμα στα τηλέφωνα υπόπτων

Η Απόφαση 5-2 People versus Gregory Diaz, επιβεβαίωσε προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου που αφορούσε μια υπόθεση σύλληψης για εμπορία ναρκωτικών το 2007. Ο Diaz, εναγόμενος της υπόθεσης, άσκησε έφεση στην προηγούμενη απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα παραβίασε το Σύνταγμα των ΗΠΑ και συγκεκριμένα τις διατάξεις περί προστασίας από αναιτιολόγητη έρευνα και κατάσχεση.
Ο Diaz συνελήφθη το 2007 ως ύποπτος για συνωμοσία πώλησης χαπιών έκσταση σε αστυνομικό. Κατά τη σύλληψή του, η αστυνομία βρήκε 6 καρτελάκια έκσταση και ένα κινητό τηλέφωνο στην κατοχή του. Ψάχνοντας τα μηνύματα στο κινητό, η αστυνομικοί βρήκαν το μήνυμα "6 4 80," το οποίο ο βοηθός σερίφη της κομητείας Βεντούρα μετέφρασε ως πρόταση να πουλήσει 6 ταμπλέτες έκσταση στην τιμή των 80 δολαρίων. Απέναντι στο στοιχείο αυτό, ο Diaz παραδέχτηκε τη συμμετοχή του σε εμπόριο ναρκωτικών.
Η πλειοψηφία του δικαστηρίου της Καλιφόρνια, επικαλούμενη προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι το περιεχόμενο ενός κινητού τηλεφώνου εξισώνεται με το περιεχόμενο των ρούχων ή του πακέτου τσιγάρων που βρίσκεται στην κατοχή ενός υπόπτου. "Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει κρίνει ότι αυτού του είδους έρευνες δεν απαιτούν ένταλμα, σύμφωνα με την 14η Τροποποίηση του Συντάγματος", αποφάνθηκε το δικαστήριο.
Διαφορετική άποψη είχε η δικαστής Kathryn Mickle Werdegar, που επιχειρηματολόγησε ότι τα κινητά τηλέφωνα διαφέρουν από τα προσωπικά αντικείμενα που εμπλέκονται σε προηγούμενες υποθέσεις, λόγω της τεράστιας ποσότητας πληροφοριών που μπορούν να αποθηκεύσουν. "Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έχει καταστεί δυνατό να κουβαλάμε τόσες προσωπικές ή επαγγελματικές πληροφορίες στην τσέπη μας ή στην τσάντα μας", είπε χαρακτηριστικά.

http://tvxs.gr/node/74801

Δεν υπάρχουν σχόλια: