Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

«Mυστική αποικία» των Monachus monachus στην Ελλάδα

Τηλεοπτικό συνεργείο του BBC ταξίδεψε σε ελληνικό νησί που δεν κατονομάζεται και στο οποίο βιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα «μυστικό καταφύγιό» τους. (Φωτογραφία αρχείου)
Η χώρα μας φιλοξενεί ένα από τα κατεξοχήν απειλούμενα με αφανισμό θαλάσσια είδη θηλαστικών, τη Monachus monachus. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει μόλις 600 τέτοιες φώκιες και απ' ό,τι φαίνεται... βάζουν και οι ίδιες τα δυνατά τους να επιβιώσουν, όσο γίνεται πιο μακριά από την απειλή που ακούει στο όνομα άνθρωπος.
Τηλεοπτικό συνεργείο του BBC ταξίδεψε σε ελληνικό νησί που δεν κατονομάζεται και στο οποίο βιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα «μυστικό καταφύγιό» τους. Όπως εξηγούν στην κάμερα του βρετανικού δικτύου, η φυσιολογική συμπεριφορά της φώκιας της «υπαγορεύει» να ζει και να αναπαράγεται στις παραλίες της Μεσογείου, όμως οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν της το επιτρέπουν.
«Η αναστάτωση που προκαλούν οι άνθρωποι ανάγκασαν το είδος να αποσυρθεί σε μη προσβάσιμα σπήλαια», λέει στο BBC ο ερευνητής Αλέξανδρος Καραμανλίδης, επιστημονικός συντονιστής της ΜΟm. «Αυτή η τοποθεσία λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι φώκιες αισθάνονται τόσο ασφαλείς που [εκεί] βγαίνουν σε ανοιχτές παραλίες.» Ο εντοπισμός της «μυστικής αποικίας» εμπνέει αισιοδοξία ότι τα συμπαθή απειλούμενα θηλαστικά μπορεί να βρουν την απαραίτητη για την επιβίωσή τους ηρεμία.
Ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής
Οι βιολόγοι επισημαίνουν ότι τα ποσοστά επιτυχούς αναπαραγωγής της φώκιας Monachus monachus έχουν μειωθεί σημαντικά απ� όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τους οικοτόπους της και να αποσυρθεί σε τοποθεσίες όπου τα μικρά της είναι πιθανότερο να πεθάνουν από την κακοκαιρία. Στο καταφύγιο που εντόπισαν, ο αριθμός των γεννήσεων είναι από τους υψηλότερους στη Μεσόγειο.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν όμως ότι και αυτή η τοποθεσία απειλείται από τους ίδιους παράγοντες που έδιωξαν τις φώκιες από το φυσικό τους σπίτι. Οι ίδιοι εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να παραμείνει προφυλαγμένη από κάθε κίνδυνο. «Οι φώκιες επιβιώνουν μόνο στην Ελλάδα γιατί έχουμε αυτά τα απομονωμένα νησιά, στα οποία οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση», εξηγεί ο Δρ. Καραμανλίδης. «Προσπαθούμε λοιπόν να προστατεύσουμε το μέρος αυτό ώστε [τα ζώα] να νιώθουν ασφαλή».
Σύμφωνα με το BBC, η οργάνωση έχει απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να χαρακτηρίσει «θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή» το τμήμα αυτό του νησιού όπου ζουν οι φώκιες. «Πρόκειται για ένα μικρό νησί στο Αιγαίο με όμορφες αμμώδεις παραλίες», λέει ο Καραμανλίδης. «Εάν παραμείνει ανοιχτό στους ανθρώπους, ο κόσμος θα αρχίσει να συρρέει, διώχνοντας ξανά τις φώκιες».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1917184

Δεν υπάρχουν σχόλια: