Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Σε δίκη πρώην τραπεζίτης για πληροφορίες στη WikiLeaks

Ενώπιον του δικαστηρίου με την κατηγορία της παραβίασης του τραπεζικού και του εταιρικού απορρήτου θα εμφανιστεί σήμερα ο Ρούντολφ Ελμερ, ένας Ελβετός, πρώην τραπεζίτης, που παρέδωσε στον ιστότοπο WikiLeaks τα ονόματα πελατών της τράπεζας στην οποία εργαζόταν οι οποίοι επιχείρησαν να φοροδιαφύγουν.
Ο πρώην τραπεζίτης της τράπεζας Julius Baer κατηγορείται επίσης ότι απείλησε το προσωπικό της τράπεζας και ότι ζήτησε χρήματα με αντάλλαγμα απόρρητες τραπεζικές πληροφορίες.
Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να καταδικαστεί ο Ελμερ, που ήταν επικεφαλής του γραφείου της Julius Baer στις Νήσους Κέϊμαν μέχρι το 2002 οπότε απολύθηκε, σε οκτώ μήνες φυλάκιση και να καταβάλει πρόστιμο 2.000 ελβετικά φράγκα. Η δίκη του αναμένεται να διαρκέσει μία μόνο ημέρα.
Αυτή η υπόθεση δεν έχει σχέση με τη δημοσιοποίηση μέσω WikiLeaks των ονομάτων πελατών της τράπεζας, αλλά αφορά προηγούμενες παραβιάσεις εταιρικού και τραπεζικού απόρρητου στην Ελβετία.
Ο πρώην τραπεζίτης από τη μεριά του ισχυρίζεται ότι δεν παραβίασε το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο, αφού τα έγγραφα που διέρρευσε αφορούν σε λογαριασμούς στις Νήσους Κέϊμαν, όπου τα ελβετικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία.
Τη Δευτέρα ο Ελμερ παρέδωσε στα χέρια του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δύο CD που περιέχουν, όπως είπε, πληροφορίες για περίπου 2.000 πελάτες της τράπεζας Julius Baer.
Ο Ελμερ έχει ξαναχρησιμοιποιήσει στο παρελθόν τον ιστότοπο και μάλιστα βοήθησε να γίνει γνωστός, όταν του έδωσε απόρρητες πληροφορίες αναγκάζοντας την Julius Baer να κινήσει το 2008 νομική διαδικασία εναντίον του WikiLeaks. Αργότερα η τράπεζα απέσυρε τη μήνυση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1923281

Δεν υπάρχουν σχόλια: