Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τα γιασεµιά ανθίζουν και στην Αίγυπτο

Μεγάλες διαδηλώσεις στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις µε αίτηµα την ανατροπή της κυβέρνησης, όπως συνέβη και στην Τυνησία.

Δύο διαδηλωτές νεκροί στην πόλη του Σουέζ και ένας αστυνοµικός στο κέντρο του Καΐρου είναι ο απολογισµόςτων πρωτοφανών διαδηλώσεων διαµαρτυρίας, τυνησιακής εµπνεύσεως, που πραγµατοποιήθηκαν χθες στην Αίγυπτο του Χόσνι Μουµπάρακ, µια «Ηµέρα οργής κατά των βασανιστηρίων, της φτώχειας, της διαφθοράς και της ανεργίας» η οποία διοργανώθηκε από ακτιβιστές µέσω facebook και twitter.

Τέτοιες πολυπληθείςδιαδηλώσεις στα 29 χρόνια που διαφεντεύει τη χώρα ο Μουµπάρακ δεν έχει ξαναζήσει η Αίγυπτος. Χιλιάδες πολίτες, ακόµα και γυναίκες µε µωρά στην αγκαλιά, κατέβηκαν στους δρόµους του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας, του Σουέζ και πολλών άλλων πόλεων. Ανέµιζαν σηµαίες της Αιγύπτου και της Τυνησίας, φώναζαν συνθήµατα όπως «Κάτω ο Μουµπάρακ», «Ζήτω η ελεύθερη Τυνησία», «Μουµπάρακ, η Σαουδική Αραβία σε περιµένει», «Γκαµάλ (γιος και προαλειφόµενος διάδοχος του Μουµπάρακ), πες στον µπαµπά σου οι Αιγύπτιοι σε µισούν». Αρχικά, η αστυνοµία επέδειξε «ασυνήθιστη αυτοσυγκράτηση» προφανώς κατόπιν σχετικής εντολής από µια κυβέρνηση που δεν θέλει µε τίποτα να δει στην Αίγυπτο επανάληψη της «εξέγερσης των γιασεµιών» στην Τυνησία. Οταν όµως τα πλήθη άρχισαν να γεµίζουν την πλατεία Ταρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, εκείόπου πολλοί συγκεντρωµένοι δήλωναν αργά χθες αποφασισµένοι να διανυκτερεύσουν, η περιοχή µετατράπηκε σε «πολεµική ζώνη» σύµφωνα µετον ανταποκριτή του «Guardian».

Οι αστυνοµικοί έβαλλαν κατά των διαδηλωτών µε δακρυγόνα, αντλίες νερού και κλοµπ. Οι διαδηλωτές, που είχαν οργανωθεί µέσω Ιντερνετ (οι πιο τυχεροί έπαιρναν οδηγίες λεπτό προς λεπτό µέσω twitter µέχρι που σταµάτησε µυστηριωδώς να λειτουργεί), εκσφενδόνιζαν εναντίον τους πέτρες και µπουκάλια. Οι συσχετισµοίδυνάµεων κάποιες φορές µεταβάλλονταν. Δεχόµενη βροχή από πέτρες, ολόκληρη σειρά από άνδρες των δυνάµεων ασφαλείας υποχρεώθηκε σε φυγή. Ο εικονολήπτης του Reuters κατέγραψε έναν αστυνοµικό να ενώνεται µε τους διαδηλωτές. Ηταν σαφώς περισσότερες, εντούτοις, οι εικόνες διαδηλωτών να ξεπροβάλλουν µέσα από σύννεφα δακρυγόνων µε αίµατα στο πρόσωπο. Ακόµα και µία δηµοσιογράφο ξυλοκόπησαν οι αστυνοµικοί. η «ημερά οργης» προγραµµατίστηκε να συµπέσει µε την «Ηµέρα της Αστυνοµίας», εθνική γιορτή στην Αίγυπτο. Αξιωµατούχος του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε πως ο ένας από τους δύο διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί στο Σουέζ είχε αναπνευστικά προβλήµατα και υπέκυψε από τα δακρυγόνα ενώ ο άλλος χτυπήθηκε από πέτρα όπως και ο αστυνοµικός στο Κάιρο. Σύµφωνα µε άλλες πηγές, οι διαδηλωτές στο Σουέζ δέχτηκαν σφαίρες από καουτσούκ.

Η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα εξέφρασε την εµπιστοσύνη της στον στενό εταίρο της Ουάσιγκτον, την κυβέρνηση Μουµπάρακ.


Συνθήµατα όπως «Κάτω ο Μουµπάρακ», «Ζήτω η ελεύθερη Τυνησία», «Μουµπάρακ, η Σαουδική Αραβία σε περιµένει» κυριάρχησαν στην «Ηµέρα οργής» που διοργάνωσαν ακτιβιστές µέσω facebook και twitter

Δεν περίµεναν τέτοια συµµετοχή

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ δύσκολα µπορεί να ακολουθήσει το παράδειγµα της Τυνησίας, έλεγαν τόσον καιρό οι αναλυτές – το µορφωτικό επίπεδο των πολιτών είναι χαµηλότερο, η πρόσβαση στο Ιντερνετ µικρότερη, επιπλέον η κυβέρνηση Μουµπάρακ είναι µια «ραφιναρισµένη δικτατορία, που συνδυάζει έναν ισχυρό µηχανισµό ασφαλείας µε ελεγχόµενους χώρους ελευθερίας», δήλωνε στη «Monde» η αναλύτρια Ντιάα Ρασουάν.

Και οστρατόςείναιπολύ πιο αφοσιωµένος στο καθεστώς από ό,τι ήταν ο τυνησιακός στρατός στον έκπτωτο πια πρόεδρο Μπεν Αλι. Ακόµα και οι ίδιοι οι διαδηλωτές στοΚάιρο έδειχναν χθες έκπληκτοι από τη δύναµή τους. «Πραγµατικά δενπίστευαποτέ ότι θα βρίσκονταν τόσοι πολλοί άνθρωποι έτοιµοι ναακολουθήσουν εδώ το παράδειγµα της Τυνησίας», δήλωνε ο Σαΐντ Αµπντελφατάχ.

ςτην τυνηςίά πάντως, η κατάσταση παραµένει τεταµένη. Στην πόλη Γκάφσα, στρατιώτες έριξαν χθες προειδοποιητικά πυρά στον αέρα για να διαλύσουν τους εκατοντάδες διαδηλωτές που απαιτούσαν έξω από την έδρα του τοπικού συνδικάτου περισσότερες οικονοµικές ευκαιρίες – η πρώτη φορά που παρεµβαίνει ο στρατός σε διαδηλώσεις έπειτα από την εκδίωξη του δικτάτορα – και ένας νεαρός αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαµαρτυρίας. Επεισόδια σηµειώθηκαν και στην Τύνιδα ανάµεσα σε διαδηλωτές που ζητούσαν να δοθεί µια ευκαιρία στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και άλλους που αξίωναν την εκκαθάρισή της από τους αξιωµατούχους του παλιού καθεστώτος.


ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1981

ο 83χρονος Χόσνι μουµπάρακ ανέλαβε την προεδρία της αιγύπτου το 1981 έπειτα από τη δολοφονία του ανουάρ Σαντάτ. Επανεξελέγη σε δηµοψηφίσµατα το 1987, το 1993 και το 1999, όπως και στις – ανάλογης αδιαφάνειας – εκλογές το 2005.

οι επόµενες προεδρικές εκλογές έχουν προγραµµατιστεί τον Σεπτέµβριο. λέγεται πως ονειρεύεται για διάδοχο τον γιο του, Γκαµάλ.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4615006

Δεν υπάρχουν σχόλια: