Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Χρ. Παπουτσής: Φράχτης στον Εβρο για να σταματήσει η λαθρομετανάστευση

Τη δημιουργία ενός φράχτη στα χερσαία σύνορα της χώρας για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών προωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως προανήγγειλε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός, Χρ. Παπουτσής.
«Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της όσον αφορά στη δυνατότητα υποδοχής παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο», επανέλαβε αναφερόμενος στις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.
Ο κ. Παπουτσής ξεκαθάρισε ότι στη χώρα μας πρέπει να παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. «Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι», διαμήνυσε.
Παράλληλα εξέφρασε την ισχυρή, όπως είπε πολιτική βούληση της κυβέρνησης να δώσει ένα «αποφασιστικό χτύπημα στα δίκτυα διακίνησης των μεταναστών που εμπορεύονται τους ανθρώπους και την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή».
«Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο. Όπως, η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex για τη φύλαξη των συνόρων. Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέρριψε τις αιτιάσεις εναντίον της Ελλάδας για μη τήρηση υποχρεώσεων που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συνθήκη του Schengen και απέναντι στους εταίρους της. «Κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, από την Ηγουμενίτσα και από τα άλλα λιμάνια της Ελλάδος και τα αεροδρόμιά μας, για την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε πλήρη εξέλιξη, όπως επισήμανε εξάλλου, βρίσκονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για το νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει τη δημιουργία μιας Υπηρεσίας Ασύλου, της υπηρεσίας για τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και για τις διαδικασίες που αφορούν την απέλαση των μεταναστών, που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμένουν στη χώρα.
Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις υποδομής, σημείωσε ότι «χωρίς κέντρα υποδοχής και χωρίς κέντρα παράνομων μεταναστών στη διαδικασία τους για απέλαση δεν πρόκειται να αμβλυνθούν τα οξυμμένα προβλήματα που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα».
Αναφερόμενος τέλος στο ρόλο της Τουρκίας στο θέμα εστίασε στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Αγκυρας, έτσι ώστε η γειτονική χώρα να αναλάβει, όπως είπε, τις μεγάλες ευθύνες που της αναλογούν αλλά και η Ε.Ε να συμβάλει στην υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία ενεργοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν στην Αθηνά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1916325

Δεν υπάρχουν σχόλια: