Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ο ούγγρος πρωθυπουργός κ. Βίκτορ Ορμπάν εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στον νόμο για τα ΜΜΕ

Ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν το ενδεχόμενο μερικής αλλαγής του ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης ο οποίος ετέθη σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, κατόπιν πιέσεων από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Με στόχο να αποφορτίσει το αρνητικό κλίμα, δεδομένης της έναρξης της ανάληψης της εξάμηνης κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ, ο Ορμπάν διαβεβαίωσε ότι, αν η ΕΕ το απαιτήσει, η Βουδαπέστη θα τροποποιήσει τον «τυποκτόνο» νόμο. «Οπως συμβαίνει με κάθε άλλη νομοθεσία, θα επιβλέψουμε την εφαρμογή της στην πράξη. Αν οι φόβοι, όποιοι και αν είναι, αποδειχθούν βάσιμοι, μετά το τέλος της τρέχουσας εξέτασης του κειμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρούμε λύσεις. Δεν θέλουμε να διακυβεύσουμε την επιτυχία της ουγγρικής προεδρίας» δήλωσε.

Ο επίμαχος νόμος υποχρεώνει τις εφημερίδες, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες να υπακούουν σε ασαφείς αλλά αυστηρούς κανόνες περί σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η παραβίαση των οποίων θα επισείει πρόστιμα ως και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ή ακόμη και κλείσιμο του μέσου.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του νομοσχεδίου περί Τύπου που απασχολεί την Επιτροπή και αφορά τη σύνθεση της νέας ελεγκτικής Αρχής η οποία θα ελέγχει τα ΜΜΕ στην Ουγγαρία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα μέλη αυτής της Αρχής θα διορίζονται για εννέα χρόνια αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό και επί της παρούσης αποτελούνται αποκλειστικά από μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

«Αν η νομική ετυμηγορία της ΕΕ είναι ότι στον οργανισμό αυτόν υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση προσώπων προσκείμενων στην εξουσία, θα το συζητήσουμε και θα αλλάξουμε την κατάσταση. Είμαι όμως βέβαιος ότι αυτό δεν θα συμβεί» είπε σχετικά ο Ορμπάν. Παρ΄ όλα αυτά, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα εξέφρασε την πρόθεσή του να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας την κατάργηση του συνόλου της νομοθεσίας περί Τύπου. Από πέρυσι τον Απρίλιο που η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού ανέλαβε την εξουσία με τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου έχει προχωρήσει σε πολυάριθμες αλλαγές του Συντάγματος που μοιάζει να εξυπηρετούν απόλυτα τις πολιτικές επιδιώξεις της. Παράλληλα και πέρα από την ψήφιση της νομοθεσίας περί Τύπου ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων η μείωση των εξουσιών του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας και ο διορισμός μελών του κυβερνώντος κόμματος σε θέσεις-κλειδιά για εξαιρετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι επικρίσεις τόσο από χώρες της ΕΕ όσο και από τον εγχώριο και ευρωπαϊκό Τύπο υπήρξαν έντονες. Την Παρασκευή πολλοί Ούγγροι και ξένοι αντιφρονούντες κατά του κομμουνισμού εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μέσω ανοιχτής επιστολής στην οποία έκαναν έκκληση στην ΕΕ να παρέμβει κατά της συγκέντρωσης εξουσιών από την κυβέρνηση Ορμπάν. «Μόλις 20 χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνισμούη κυβέρνηση της Ουγγαρίας, αν και εξελέγη δημοκρατικά, καταχράται τη βουλευτική της πλειοψηφία για να διαλύσει τις δημοκρατικές ισορροπίες και ασφαλιστικές δικλίδες, να απομακρύνει τους συνταγματικούς περιορισμούς και να υποτάξει στη θέληση του κυβερνώντος κόμματος όλα τα είδη των εξουσιών, τους ανεξάρτητους θεσμούς και τα μέσα ενημέρωσης» έγραφαν. Η επιστολή υπογραφόταν μεταξύ άλλων από τον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ και τον πολωνό εκδότη εφημερίδας Ανταμ Μίτσνικ.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=376825&dt=08/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: