Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Διαμάντι σχεδόν 500 καρατίων ανακαλύφθηκε στο Λεσότο

Ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου, ένα σχεδόν αψεγάδιαστο λευκό πετράδι με βάρος που πλησιάζει τα 500 καράτια, ήρθε στο φως σε αδαμαντωρυχείο του Λεσότο στην Αφρική.
«Η προκαταρκτική εξέταση αυτού του αξιοθαύμαστου διαμαντιού προμηνύει ότι θα δώσει μια γυαλισμένη πέτρα ικανή να σπάσει το ρεκόρ» δήλωσε στο Reuters ο Κλίφορντ Έλφικ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών Gem Diamonds.
Το διαμάντι εξετάστηκε από ειδικούς στην Αμβέρσα και βρέθηκε να ζυγίζει 478 καράτια (95,6 γραμμάρια) με ελάχιστες ακαθαρσίες και εξαιρετικό χρώμα και καθαρότητα.
«Θα μπορούσε να δώσει ένα από τα μεγαλύτερα αψεγάδιαστα διαμάντια στρογγυλής κοπής και χρώματος D στην ιστορία» εκτιμά η εταιρεία.
Η σπάνια πέτρα ανακαλύφθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου στο ορυχείο του Λέτσενγκ, το οποίο έχει δώσει τέσσερα από τα 20 μεγαλύτερα ακατέργαστα διαμάντια, ανάμεσά τους τα τρία μεγαλύτερα που έχουν ανακαλυφθεί αυτό τον αιώνα.
Η Gem Diamonds κατέχει το 70% του ορυχείου, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο πάμπτωχο βασίλειο του Λεσότο.
Η αξία του λίθου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πριν από την κοπή του, ωστόσο η Gem Diamonds επισήμανε ότι ένα διαμάντι παρόμοιου μεγέθους αλλά κατώτερου χρώματος και ποιότητας πουλήθηκε πρόσφατα για 12 εκατομμύρια δολάρια.
Το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι του κόσμου ήταν το Κούλιναν, το οποίο ζύγιζε πάνω από 3.100 καράτια όταν βρέθηκε στη Νότιο Αφρική το 1905. Κόπηκε σε περισσότερα από 100 κομμάτια, από τα οποία πολλά βρίσκονται στα κοσμήματα του βρετανικού στέμματος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: