Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

H B. Κορέα διώχνει τους επιθεωρητές

ΒΙΕΝΝΗ. Να εγκαταλείψουν τη χώρα ζήτησε η κομμουνιστική Βόρειος Κορέα τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) καθώς ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις εξελίξεις απογοητευτικές και απηύθυνε έκκληση στην Πιονγιάνγκ να επανεξετάσει την απόφασή της καθώς μια τέτοια πρωτοβουλία θα ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή απομόνωση της χώρας.

Σημειωτέον ότι από το Βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Hνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους ετάχθη ήδη υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Βόρειο Κορέα. Εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με αίτημα της Πιονγιάνγκ, οι επιθεωρητές της υπηρεσίας αφαίρεσαν τις σφραγίδες και τις κάμερες παρακολούθησης από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, η Πιονγιάνγκ απαγόρευσε την πρόσβαση στους επιθεωρητές της διεθνούς υπηρεσίας. Διπλωματικές πηγές στην ΙΑΕΑ τόνιζαν πάντως ότι οι τρεις επιθεωρητές που απέλασε η Β. Κορέα, εξακολουθούν να επιθεωρούν άλλα σημεία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Θεωρούν υπεύθυνες τις ΗΠΑ

Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι μέχρι την προσεχή εβδομάδα θα επαναλειτουργήσει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις και ότι θα εισάγει εκ νέου σχάσιμα υλικά στο σταθμό της Γιονγκμπιόν. Τον περασμένο μήνα, η Πιονγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να επαναλειτουργήσει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις γιατί έχει εξοργιστεί με την Ουάσιγκτον, επειδή η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αφαιρέσει τη Β. Κορέα από τον κατάλογο των χωρών του «άξονα του κακού». Η Βόρειος Κορέα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν εκπληρώνουν τη δέσμευσή τους, στο πλαίσιο της εξαμερούς συμφωνίας του 2007, σύμφωνα με την οποία η Πιονγιάνγκ θα αφαιρούνταν από τον κατάλογο των κρατών, που υποθάλπουν την τρομοκρατία και σε αντάλλαγμα, το καθεστώς θα προχωρούσε στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η αποσυναρμολόγηση του αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο η διαδικασία είχε παγώσει εξαιτίας διαφωνιών με την Ουάσιγκτον.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_25/09/2008_286045

Δεν υπάρχουν σχόλια: