Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Πολιτικός αναβρασμός στην Ουκρανία μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού

Σε νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας εισέρχεται η Ουκρανία με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιουτστσένκο να προειδοποιεί με προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο και κόμματα της αντιπολίτευσης για «συνταγματικό πραξικόπημα»..
Ο φιλοδυτικός κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε με τον Βίκτορ Γιουτσένκο και την Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην συμμάχους της Πορτοκαλί Επανάστασης που αργότερα έγιναν πολιτικοί εχθροί και μετά... εξαναγκάστηκαν σε «συγκατοίκηση», να αλληλοκατηγορούνται για τη διάλυση της κυβερνητικής συμμαχίας.
Ο Βίκτορ Γιουστσένκο κατηγόρησε την Γιούλια Τιμοσένκο ότι προκάλεσε την κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού, συμμαχώντας στο Κοινοβούλιο με τους πολιτικούς του αντιπάλους, τη φιλορωσική αντιπολίτευση, για να περάσουν νόμους που περικόπτουν τις προεδρικές εξουσίες και ενισχύουν τις πρωθυπουργικές.
«Ένα πολιτικό και συνταγματικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο» είπε ο Βίκτορ Γιουτστέσνκο σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προειδοποιώντας ότι εάν εντός 30 ημερών δεν σχηματιστεί νέος συνασπισμός θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Η δημοτικότητα του Βίκτορ Γιουτστσένκο βρίσκεται στο ναδίρ στην παρούσα φάση με τις δημοσκοπήσεις να τουν δίνουν μονοψήφια νούμερα. Οι πιθανότητες επανεκλογής του σε προεδρική ψηφοφορία είναι ελάχιστες, σημειώνει αναλυτής του BBC.
Από πλευράς της, η Γιούλια Τιμοσένκο μίλησε για «ανεύθυνη συμπεριφορά» του Ουκρανού προέδρου, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί. «Λυπάμαι που ο πρόεδρος (Βίκτορ Γιουστσένκο) συμπεριφέρεται με ανεύθυνο τρόπο. Κατόπιν αιτήματός του, ο συνασπισμός διαλύθηκε» δήλωσε η Τιμοσένκο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: