Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Διακοπή των εμπορικών προνομίων προς τη Βολιβία αποφάσισαν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διακόψουν τα εμπορικά προνόμια με την Βολιβία, σε μία κίνηση που θα επιβαρύνει το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες το οποίο έχει οξυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου Τζορτζ Μπους, τα προνόμια αναστέλλονται γιατί η Βολιβία δεν συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ το τελευταίο χρόνο για την καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών.

Όπως δήλωσε σχετικά η Σούζαν Σουάμπ, ανώτατη αξιωματούχος σχετικά με το εμπόριο, «οι πρόσφατες πράξεις της κυβέρνησης Μοράλες σχετικά με τη συνεργασία στο ζήτημα των ναρκωτικών δεν είναι πράξεις ενός συνεργάτη».

Στις 12 Σεπτεμβρίου, άλλωστε, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σων ΜακΚόρμακ είχε δηλώσει ότι υπήρξαν «απειλές» για τους πράκτορες της DEA, της αμερικανικής υπηρεσίας καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, στην περιοχή Τσαπάρε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το ίδιο διάστημα είχαν ξεσπάσει ταραχές στη Βολιβία ανάμεσα σε οπαδούς της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αφορμή την πολιτική της κυβέρνησης Μοράλες.

Η Βολιβία και οι ΗΠΑ διέρχονται περίοδο κρίσης στις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την αμοιβαία απομάκρυνση των πρεσβευτών τους. Παράλληλα, έχει απομακρυνθέι μεγάλο μέρτος του μη αναγκαίου προσωπικού από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βολιβία, εξαιτίας απειλών, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, κατά Αμερικανών υπηκόων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: