Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

*Το Ναυτικό της Ρωσίας ταξιδεύει με προορισμό τη Βενεζουέλα

Ρωσικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από τη βάση τους στο Σεβερομόρσκ της Αρκτικής με κατεύθυνση τη Βενεζουέλα για μία πρωτοφανή, μεταψυχροπολεμικά, κοινή στρατιωτική άσκηση στα χωρικά ύδατα της Καραϊβικής, στον απόηχο της σύρραξης του Αυγούστου στον Καύκασο.
Ο στόλος των πλοίων, με ναυαρχίδα το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Μέγας Πέτρος», απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας από το Σεβερομόρσκ της Αρκτικής για να ταξιδέψει 15.000 ναυτικά μίλια με προορισμό τη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες. Τα κοινά ναυτικά γυμνάσια με τη Βενεζουέλα έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο.
Η άσκηση, πρωτοφανής για τα χωρικά ύδατα της Καραϊβικής καθώς θεωρούνται «αμερικανικό λημέρι» μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αποτελει μία νέα πρόκληση για τις ήδη τεταμένες σχέσεις Μόσχας - Ουάσινγκτον μετά τα γεγονότα του Καυκάσου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ούγκο Τσάβες υποδέχθηκε με θερμά λόγια για τη Ρωσία και βολές κατά των ΗΠΑ τα δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 που έφτασαν στη Βενεζουέλα για να πραγματοποιήσουν αεροπορικές ασκήσεις. Σε τηλεοπτική ομιλία για την υποδοχή των βομβαρδιστικών, ο Τσάβες διεμήνυε ότι «η ηγεμονία των Γιάνκηδων έχει τελειώσει»...
Αφότου οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον χτύπησαν «κόκκινο», η Μόσχα κινείται προς ενίσχυση των σχέσεών της με τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (προτίθεται ακόμη και να βοηθήσει την Κούβα στην κατασκευή διαστημικού σταθμού).
Καράκας και Μόσχα έχουν υπογράψει συμβόλαια εξοπλιστικών προγραμμάτων και επδιώκουν ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σέτσιν βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βενεζουέλα, ανακοινώνοντας ότι πέντε ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: