Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Τις 53.000 φτάνουν τα παιδιά που ασθένησαν από το μολυσμένο γάλα στην Κίνα

Σχεδόν 53.000 παιδιά στην Κίνα χρειάστηκαν ιατρική παρακολούθηση στην Κίνα εξαιτίας του νοθευμένου με μελαμίνη γάλακτος και περίπου 13.000 από αυτά εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Υγείας διευκρίνισε πως την Κυριακή νοσηλεύονταν 12.892 παιδιά, από τα οποία 104 βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση.
Περισσότερα από 39.000 παιδιά που κατανάλωσαν γάλα σε σκόνη δέχτηκαν ιατρικές φροντίδες, αλλά έχουν αναρρώσει.
Εξαιτίας του σκανδάλου παραιτήθηκε ο επικεφαλής της κινεζικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ποιότητας, Λι Τσαν Τσανγκτζιάνγκ.
H Nestle, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε γάλα της στο Χονγκ Κονγκ, μετά τον εντοπισμό από την τοπική υπηρεσία ελέγχου των τροφίμων δειγμάτων που περιείχαν ελάχιστη ποσότητα μελαμίνης.
Το Κέντρο Ασφάλειας των Τροφίμων (CFS) του Χονγκ Κονγκ εντόπισε μία παρτίδα του γάλακτος ενός λίτρου UHT Dairy Farm της Nestle, η οποία περιείχε ίχνη μελαμίνης. Το προϊόν αυτό δεν πωλείται απευθείας στο κοινό και διανέμεται σε εταιρείες παροχής τροφίμων και υπηρεσιών σε εκδηλώσεις (catering) και άλλες εμπορικές εταιρείες μόνο στο Χονγκ Κονγκ, διευκρίνισε η Nestle.
«Μολονότι το προϊόν αυτό δεν θέτει κάποιον κίνδυνο για την υγεία, η Nestle άρχισε την εφαρμογή διαδικασίας ανάκλησης του προϊόντος της αυτού στο Χονγκ Κονγκ συμμορφούμενη με ανάλογο αίτημα του CFS» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Η Nestle σημειώνει ότι τα άλλα προϊόντα της είναι απολύτως ασφαλή.
Στο μεταξύ, στο Χονγκ Κονγκ οι μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ αποφάσισαν να αποσύρουν από τα ράφια τους και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα, κυρίως το γάλα Dairy Farm της Nestle, αφού έλεγχοι έδειξαν ότι περιέχουν μελαμίνη.
«Παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων που έδειξαν ότι στο συγκεκριμένο γάλα ανιχνεύτηκε μελαμίνη» επισήμανε εκπρόσωπος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Welcome.
Ο τρόμος του μολυσμένου με μελαμίνη κινεζικού γάλακτος εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες. Σειρά ασιατικών και αφρικανικών κυρίως χωρών -Μπανγκλαντές, Βιρμανία, Μπρουνέι, Μπουρούντι, Γκαμπόν, Ιαπωνία, Ταϊβάν και Τανζανία- διέκοψαν τις εισαγωγές κινεζικού γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων που είναι πιθανόν να περιέχουν γάλα.
Παράλληλα, ξένες εταιρείες έχουν αρχίσει την ανάκληση προϊόντων τους, όπως η ιαπωνική Marudai Food, η οποία απέσυρε από την αγορά χιλιάδες ψωμάκια, στην παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε γάλα της κινεζικής εταιρείας Yili, μιας από τις γαλακτοκομικές εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου.
Το βράδυ της Κυριακής, οι αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν ότι η ουσία εντοπίσθηκε σε απλές καραμέλες της γνωστής κινεζικής μάρκας «Lapin Blanc».
Η Σιγκαπούρη έχει διακόψει από την Παρασκευή και την πώληση κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων έπειτα από την ανίχνευση μελαμίνης στο γάλα, στο γιαούρτι, στα παγωτά, στα μπισκότα και στη σοκολάτα.

Η Κίνα κατηγορείται συστηματικά για την κακή ποιότητα και την τοξικότητα των προϊόντων της. Τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες αναγκάσθηκαν να ανακαλέσουν παιγνίδια που είχαν υποστεί επεξεργασία με χρώματα που περιείχαν μόλυβδο. Στις αρχές του έτους δεκάδες άνθρωποι πέθαναν από μολυσμένη ηπαρίνη κινεζικής παρασκευής. Το αντιθρομβωτικό είχε μολυνθεί από υπερθειωμένη χονδροϊτίνη, μια χημική ουσία που παρασκευάζεται με βάση την βλέννα των εντοσθίων του χοίρου, η οποία μιμείται την ηπαρίνη, αλλά είναι φθηνότερη.
Την Κυριακή, ο Κινέζος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να αναλάβει δράση: «Θέλουμε να εμποδίσουμε την επανάληψη τέτοιων σκανδάλων, όχι μόνον ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά ως προς όλα τα προϊόντα διατροφής». Ωστόσο οι κεντρικές αρχές της χώρας καλούνται να αντιμετωπίσουν αλυσίδες παραγωγής που είναι δύσκολο να διαλυθούν.
Στην περίπτωση του βρεφικού γάλακτος, ο συναγερμός σήμανε από τον Αύγουστο από την εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας Fonterra, εταίρο της κινεζικής Sanlu, τα μολυσμένα με μελαμίνη γαλακτοκομικά προϊόντα της οποίας ήταν τα πρώτα που εντοπίσθηκαν.
Πανικός και στο Χονγκ Κονγκ
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες γονείς κατέκλυσαν τη Δευτέρα νοσοκομεία στο Χονγκ Κονγκ, για να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε προληπτικές εξετάσεις μετά το κρούσμα σε τρίχρονο κοριτσάκι, το οποίο εμφάνισε πέτρα στα νεφρά αφού κατανάλωσε επιμολυσμένο κινεζικό γάλα.
Ουρές σχηματίσθηκαν στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου «Πριγκίπισσα Μαργαρίτα», στο οποίο μεταφέρονται όλα τα βρέφη και παιδιά για εξετάσεις. Οι γονείς χρειάστηκε να περιμένουν πολλές ώρες προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις τα παιδιά τους, πολλά από τα οποία έκλαιγαν και παραπονούνταν για πόνους στο στομάχι.
Το πρώτο θύμα υποβλήθηκε σε θεραπεία και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το Σάββατο, αλλά η περίπτωσή του προκάλεσε πανικό στους γονείς.
Ακολούθως, το μεσημέρι της Δευτέρας, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε και δεύτερο κρούσμα. Τετράχρονο αγόρι εμφάνισε πέτρα στα νεφρά· νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: