Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Κίνδυνο επίθεσης από το Ισραήλ αντιμετωπίζει το Ιράν, λέει ο Σαρκοζί από τη Συρία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε την Πέμπτη από τη Δαμασκό όπου βρίσκεται ότι το Ιράν αναλαμβάνει «μεγάλο ρίσκο» επιδιώκοντας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας επίθεσης από το Ισραήλ.
«Το Ιράν διακινδυνεύει πολύ συνεχίζοντας τη διαδικασία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων -κάτι για το οποίο είμαστε βέβαιοι- διότι κάποτε, όποια και αν θα είναι η ισραηλινή κυβέρνηση, μπορεί να ξυπνήσουμε ένα πρωί και το Ισραήλ να έχει επιτεθεί» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.«Το θέμα δεν είναι αν αυτό θα είναι νόμιμο, έξυπνο ή όχι. Τι θα κάνουμε τότε; Θα είναι καταστροφή. Οφείλουμε να αποφύγουμε αυτήν την καταστροφή» πρόσθεσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι το Ιράν θα πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια για ειρηνική χρήση, ως κίνηση καλής θέλησης.
«Αλλά σε κάθε περίπτωση, το Ιράν δεν μπορεί να αρνηθεί τη διενέργεια πλήρων και αδιάβλητων ελέγχων» από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA), είπε. Αυτή θα ήταν μια κίνηση που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας, προσθέτοντας ότι η Συρία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να πείσει το Ιράν.Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στη Δαμασκό με τον Νικολά Σαρκοζί την Τετάρτη, ο Μπασάρ αλ Ασαντ επανέλαβε ότι το Ιράν επιδιώκει να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα για μη στρατιωτικούς σκοπούς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: