Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Φραγμός στις υπερτιμολογήσεις των πολυεθνικών

Φραγμό στις υπερτιμολογήσεις των πολυεθνικών εταιρειών που έχουν ως αποτέλεσμα τα ίδια προϊόντα να πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές αγορές επιχειρεί να βάλει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Με το νομοσχέδιο, οι πολυεθνικές υποχρεώνονται να τεκμηριώνουν με σαφή και αξιόπιστο τρόπο τις διαφορές στις τιμές, αλλιώς απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα, που μπορεί να φτάσουν έως το 10% του ετήσιου τζίρου επί του προϊόντος για το οποίο δεν υπήρξε ενημέρωση. «Οι αδικαιολόγητες υπερτιμολογήσεις θα κοπούν», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας. Για καθυστερημένη παρέμβαση έκανε λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία την τελευταία 4ετία οι οικογενειακές δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες βασικής διαβίωσης έχουν αυξηθεί κατά 35% όταν οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς προσεγγίζουν το 19%.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_05/09/2008_283520

και η συνεχεια

Πώς πρακτικά θα λειτουργήσει το μέτρο;
Aς πούμε ότι ένας πολυεθνικός όμιλος πουλάει ένα προϊόν στην Eλλάδα προς 2 ευρώ και το ίδιο ακριβώς σε άλλη χώρα 1,5 ευρώ. Mε το νέο πλαίσιο είναι υποχρεωμένος να τεκμηριώσει με ακριβή στοιχεία την τιμή πώλησης στην Eλλάδα και στις άλλες χώρες. H γνώση των στοιχείων αυτών θα επιτρέψει στις αρχές να υποχρεώσουν την εταιρεία να υιοθετήσει τιμολογιακή πολιτική που να συμβαδίζει με την αρχή των ίσων αποστάσεων, δηλαδή εφόσον κρίνει ικανοποιητική την τιμή που πουλάει ένα προϊόν σε άλλη χώρα, θα πρέπει να πουλάει σε ανάλογη τιμή και στην Eλλάδα. Eάν δεν τηρεί τους σχετικούς φακέλους τεκμηρίωσης ή στοιχεία που περιέχουν είναι ανειλικρινή ή δεν πληρούνται τα κριτήρια που τίθενται, τότε η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόστιμο 10% επί του τζίρου του προϊόντος για το οποίο δεν υπήρξε ενημέρωση. Δεδομένου επίσης οτι η διαφοροποίηση τιμών από χώρα σε χώρα έχει κυρίως φορολογικά κίνητρα, οι έλεγχοι δεν θα γίνονται μόνον σε αγορανομικό επίπεδο, αλλά και σε φορολογικό. Eτσι, πιστεύεται ότι υπό την απειλή των κυρώσεων οι επιχειρήσεις δεν θα ρισκάρουν μη τηρώντας τους σχετικούς φακέλους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100025_05/09/2008_283508

2 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι, λέει η γιαγιά μου ;-) Όσο περνούν τα χρόνια έχω την εντύπωση πάντως ότι το ελληνικό κράτος βρίσκει όλο και καλύτερους τρόπους για να λαδώνεται... Αύξηση εσόδων, λέγεται αυτό :P

Καλημέρα! :D

geokalp είπε...

"το ελληνικό κράτος βρίσκει όλο και καλύτερους τρόπους για να λαδώνεται... "

θεϊκό!!!