Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Αλλαγή σελίδας για το Ισραήλ με την Τζίπι Λίβνι στην ηγεσία του Καντιμά


Νέα σελίδα ανοίγει στο πολιτικό τοπίο του Ισραήλ μετά την οριακή νίκη της Τζίπι Λίβνι στις εσωκομματικές εκλογές του Καντιμά. Η 50χρονη Λίβνι διαδέχεται τον Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τις εις βάρος του κατηγορίες για διαφθορά. Η νέα πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος καλείται πλέον να σχηματίσει, εντός έξι εβδομάδων, νέα κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι που δεν θεωρείται εύκολο.
Η επικράτηση της υπουργού Εξωτερικών στις εκλογές αποδείχθηκε πιο δύσκολη απ' ότι αναμενόταν, καθώς αν και τα exit polls τής έδιναν προβάδισμα έως και 10 μονάδων, τελικά επικράτησε του συνυποψηφίου της Σαούλ Μοφάζ με διαφορά μόλις 431 ψήφων.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα η Λίβνι συγκέντρωσε ποσοστό 43,1% έναντι 42% του υπουργού Μεταφορών και πρώην υπουργού Αμυνας της χώρας, ο οποίος απέρριψε πρόταση για επανεξέταση του αποτελέσματος και αποδεχόμενος την ήττα του τηλεφώνησε στη Λίβνι και τη συνεχάρη για τη νίκη της.
Όπως μεταδίδει το BBC, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Τζίπι Λίβνι σε ραδιοφωνική δήλωσή της είπε: «Οι καλοί νίκησαν».
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες απειλές ως κυβέρνηση του Ισραήλ» τόνισε στις πρώτες δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, έξω από το σπίτι της στο Τελ Αβίβ, χωρίς να αναφερθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγει τον τελευταίο χρόνο με Παλαιστινίους.
«Εθνική μας αποστολή είναι να αποκατασταθεί η σταθερότητα γρήγορα» συνέχισε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει οικονομική αστάθεια». «Αύριο» [σ.σ. σήμερα] συνέχισε, «θα αρχίσω συναντήσεις για να σχηματίσω το ταχύτερο μια κυβέρνηση που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
Μέσα σε έξι εβδομάδες, η Τζίπι Λίβνι θα πρέπει να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο αφού την εύθραυστη πολιτική κατάσταση εκτιμάται ότι θα εκμεταλλευτούν οι πρώην πρωθυπουργοί Εχούντ Μπάρακ (ηγέτης των Εργατικών) και Μπέντζαμιν Νετανιάχου (ηγέτης του Λικούντ), δημιουργώντας συνθήκες για πρόωρες εκλογές.
Πάντως, εάν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συναπισμού, η Τζίπι Λίβνι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο Ισραήλ έπειτα από 30 χρόνια, μετά την Γκόλντα Μέιρ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: