Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Ουκρανικό πλοίο που μεταφέρει άρματα μάχης κατελήφθη στα ανοιχτά της Σομαλίας

Πειρατές στα ανοιχτά της Σομαλίας κατέλαβαν ουκρανικό εμπορικό πλοίο, το οποίο μεταφέρει 33 άρματα μάχης τύπου Τ-72. Ρωσικό πολεμικό πλοίο κατευθύνεται στις σομαλικές ακτές.

Το ουκρανικών συμφερόντων πλοίο, υπό σημαία Μπελίζ με πλήρωμα 21 ατόμων, είχε προορισμό το κενυατικό λιμάνι της Μομπάσα, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πληροφορίες του ρωσικού ειδησεογραφικού δικτύου Interfax αναφέρουν ότι το πλοίο μεταφέρει 30 άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυρομαχικά.

Συνολικά 21 μέλη του πληρώματος, 17 Ουκρανοί, τρεις Ρώσοι και ένας Λετονός, βρίσκονταν στο πλοίο όταν κατελήφθη.

Ο κυβερνήτης του πλοίου, Ουκρανός, μπόρεσε να τηλεφωνήσει σε ένα σταθμό του εμπορικού ναυτικού και να αναφέρει ότι πειρατές επιβιβάστηκαν στο πλοίο πριν διακοπεί η επικοινωνία, μετέδωσε ο ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός Ukraine' s News 24.

Την ανησυχία του για την κατάληψη του φορτηγού πλοίου εξέφρασε το Αμερικανικό Πεντάγωνο, αναφέροντας ότι «εξετάζει όλες τις δυνατές επιλογές».

«Προφανώς η κατάληψη, στα ανοιχτά της Σομαλίας, ενός πλοίου που μεταφέρει τέτοιο εξοπλισμό μας ανησυχεί. Ανησυχούμε για την πειρατεία, για το είδος του φορτίου, για το πώς θα μπορούσε αυτό να χρησιμοποιηθεί και για την προέλευση των πειρατών» είπε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου Μπράιαν Γουίτμαν.

Ρωσικό πολεμικό πλοίο κατευθύνεται προς τις σομαλικές ακτές με σκοπό να αντιμετωπίσει τους πειρατές που αναπτύσσουν δράση στην περιοχή.

Το ρωσικό Ναυτικό θα στέλνει στο εξής τα πλοία του σε τακτική βάση σε θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος πειρατείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού Ιγκόρ Ντιγκάλο στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti-24.

Το τελευταίο διάστημα έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των πειρατειών στα ανοιχτά της Σομαλίας.

Η χώρα ουσιαστικά δεν κυβερνάται τα τελευταία 17 χρόνια, με συνέπεια να έχει καταρρεύσει η έννομη τάξη σε γη και θάλασσα.

Ενοπλες ομάδες κρατούν σήμερα περί τα δέκα πλοία και γύρω στα 200 μέλη πληρωμάτων. Οι πειρατές συνήθως ζητούν ποσά που φθάνουν και το ένα εκατομμύριο δολάρια για να απελευθερώσουν πλοία και πληρώματα.

Δεν κατέστη άμεσα σαφές πού κατευθύνθηκε το ουκρανικό πλοίο, ούτε και έχουν μέχρι στιγμής διατυπωθεί αιτήματα από την πλευρά των πειρατών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: