Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Αντιδράσεις στη Βρετανία για το σχέδιο καθιέρωσης βιομετρικής ταυτότητας

Δελτία ταυτότητας -και μάλιστα βιομετρικά- θα χρησιμοποιηθούν στη Βρετανία για πρώτη φορά από την κατάργησή τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση, πάντως, θεωρεί ότι πρόκειται για επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα, και μάλιστα με υπέρογκο κόστος.

Το σχέδιο, κόστους 4,7 δισ. λιρών (5,9 δισ. ευρώ), προβλέπει ότι σε αρχική φάση οι ταυτότητες θα είναι υποχρεωτικές μόνο για τους υπηκόους χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης που έρχονται στη Βρετανία για εργασία ή σπουδές. Αργότερα, σε διάστημα μερικών ετών, το σχέδιο θα επεκταθεί και στους Βρετανούς.

«Όλοι θα θέλαμε να γίνουν πιο ασφαλή τα σύνορά μας και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, το οργανωμένο έγκλημα μετανάστευσης, η παράνομη εργασία και οι απάτες με τις οικονομικές παροχές» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ.

Ωστόσο οι μέρες του προγράμματος ίσως είναι μετρημένες, καθώς και τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης -Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες- υπόσχονται να καταργήσουν τις ταυτότητες αν έρθουν στην εξουσία.

«Δεν έχει σημασία πόσο εξεζητημένος είναι ο σχεδιασμός των δελτίων ταυτότητας, πρόκειται για τερατώδη παραβίαση της ελευθερίας του βρετανικού λαού» δήλωσε ο Κρις Χιούν, εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων για εσωτερικές υποθέσεις.

Ευαίσθητα δεδομένα

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ταυτότητες θα περιέχουν σε ψηφιακή μορφή προσωπικά στοιχεία του κατόχου, δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία προσώπου.

Παρά τις πολυάριθμες «γκάφες» που έχουν σημειωθεί στη Βρετανία με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων σε μαζική κλίμακα, συμπεριλαμβανομένης μιας περίπτωσης στην οποία «παραπετάχτηκαν» προσωπικά στοιχεία για το μισό βρετανικό πληθυσμό, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τόσο οι ταυτότητες όσο και οι αντίστοιχες βάσεις δεδομένων θα είναι ασφαλείς.

Οι πρώτες ταυτότητες για ξένους υπηκόους θα εκδοθούν το Νοέμβριο και από τον επόμενο χρόνο το μέτρο θα επεκταθεί στους εργαζόμενους ευαίσθητων τομέων όπως τα αεροδρόμια.

Το κόστος κάθε δελτίου ανέρχεται στις 30 λίρες (38 ευρώ).

«Όταν οι ενήλικοι ψηφοφόροι υποχρεωθούν να έχουν μαζί τους δελτία ταυτότητας, το σχέδιο θα αποδειχθεί ένας πλαστικοποιημένος κεφαλικός φόρος» σχολίασε ο εκπρόσωπος των Φιελεύθερων, αναφερόμενος στον τοπικό φόρο που αποδείχθηκε το πλέον αντιδημοτικό μέτρο που επέβαλε η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: