Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Πακιστάν: 32 νεκροί από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ

Πύραυλοι που πιστεύεται ότι ερρίφθησαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) των ΗΠΑ χθες Παρασκευή σκότωσαν 32 ανθρώπους που αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ήταν μαχητές της αλ Κάιντα και τραυμάτισαν έναν άνδρα που φέρεται ως οπλαρχηγός των Ταλιμπάν σε ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών του Πακιστάν, κοντά στην μεθόριο με το Αφγανιστάν.

Τα δύο πλήγματα σημειώθηκαν διαδοχικά, με διαφορά μερικών ωρών, και προστέθηκαν σε μια σειρά επιθέσεων εντός του εδάφους του Πακιστάν από αμερικανικές δυνάμεις. Αναμένεται να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Ισλαμαμπάντ.

Στην πρώτη επίθεση, δύο πύραυλοι έπληξαν ένα ημιφορτηγό κι ένα σπίτι δυτικά της Μιρ ’λι, μιας πόλης στην περιοχή του Βορείου Ουαζιριστάν, η οποία γειτνιάζει με το Αφγανιστάν· τουλάχιστον 20 μαχητές, κυρίως ’ραβες, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι πηγές αυτές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση είχε στόχο έναν οικονομικό συντονιστή της αλ Κάιντα, γνωστό ως ’μπου Ακάσα αλ Ιράκι, που κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Μερικές ώρες αργότερα δύο πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από άλλο αμερικανικό UAV έπληξαν "κρησφύγετο μαχητών" στη γειτονική περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν, σκοτώνοντας 12 φερόμενους ως αντάρτες, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Ανάμεσα στους νεκρούς, κατά τον ίδιο αξιωματούχο, ήταν "ξένοι"--ο όρος χρησιμοποιείται από στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν όταν αναφέρονται σε μέλη της αλ Κάιντα.

Ο αξιωματούχος είπε ακόμη πως ανάμεσα στους τραυματίες είναι ο μουλάς Νάζιρ, πολέμαρχος των Ταλιμπάν, ο οποίος "μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. . .δεν είμαστε βέβαιοι για τη σοβαρότητα του τραυματισμού του".

Ο Μοουάζ Χαν, στέλεχος των τοπικών αρχών, επιβεβαίωσε ότι ο Νάζιρ, που ηγείται μιας φράξιας των Πακιστανών Ταλιμπάν που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι στέλνουν μαχητές στην άλλη πλευρά των συνόρων, τραυματίστηκε από την επίθεση.

Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους από τις δύο επιθέσεις άλλοι 30 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μαχητές των Ταλιμπάν, τραυματίστηκαν.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μόλις δύο ημέρες αφότου το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του λεγόμενου "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" που διεξάγει η Ουάσινγκτον, κάλεσε την πρέσβειρα των ΗΠΑ Αν Πάτερσον και της επέδωσε έντονη διαμαρτυρία για τη σειρά παρόμοιων απροειδοποίητων ενεργειών.

Οι χθεσινές επιθέσεις αύξησαν τα πλήγματα αυτού του είδους εντός του εδάφους του Πακιστάν στα 18 μέσα στις τελευταίες δέκα εβδομάδες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Όλα αποδίδονται σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA που επιχειρούν από βάσεις στο Αφγανιστάν. Οι επιθέσεις έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν ’σιφ ’λι Ζαρντάρι έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει πολιτική "μηδενικής ανοχής" έναντι των παραβιάσεων της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας, η οποία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο. Το ζήτημα των επιθέσεων στο Πακιστάν απασχόλησε ακόμη και την εκστρατεία εν όψει των προεδρικών εκλογών της Τρίτης στις ΗΠΑ, με τον επικρατέστερο υποψήφιο, τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, να δηλώνει ότι δε θα δίσταζε να εντείνει τις επιθέσεις εντός Πακιστάν για να πλήξει την αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.

Η εφημερίδα The New York Times έγραψε τον περασμένο μήνα ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Πακιστάν, Μαχμούντ ’λι Ντουράνι, επισκέφθηκε ανεπίσημα κορυφαία στελέχη της ομάδας του Λευκού Οίκου κι εξέφρασε προσωπικά την οργή της κυβέρνησής του για μια αμερικανική επίθεση στο έδαφος της χώρας του την 3η Σεπτεμβρίου, η οποία είχε προκαλέσει πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/01/1584979.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: