Το έντερο του ανθρώπου μπορεί να παρομοιαστεί με τροπικό δάσος από άποψη βιοποικιλότητας. Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η βακτηριακή κοινότητα στα ανθρώπινα έντερα εμφανίζει τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερη ποικιλία μικροοργανισμών από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.
Ακόμα και όσον αφορά τον μικροβιακό πληθυσμό σε απόλυτους αριθμούς, το έντερο των θηλαστικών -και του ανθρώπου- φιλοξενεί μια από τις πολυπληθέστερες μικροβιακές κοινότητες πάνω στη Γη, δείχνει η έρευνα που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση Public Library of Science-Biology:
Σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος αναλογούν περίπου δέκα μονοκύτταρα μικρόβια, τα περισσότερα εκ των οποίων ζουν στο έντερο. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαφορετικών ειδών μικροβίων στο έντερο έφθαναν μέχρι τα 500 το πολύ, καθώς οι παλαιότερες μέθοδοι δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν τους πιο ασυνήθιστους μικροοργανισμούς.
Με τη νέα μέτρηση, τα διαφορετικά είδη μικροβίων που διαβιούν μέσα στο έντερό μας αυξάνονται στα 5.600 τουλάχιστον. Τι όμως κάνουν όλα αυτά μικρόβια στο έντερό μας; Σε γενικές γραμμές «κοιτούν τη δουλειά τους» και ζουν από το φαγητό που φθάνει στο στομάχι μας. Παράλληλα όμως, επιτελούν κρίσιμες λειτουργίες, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και η παραγωγή θρεπτικών ουσιών όπως η βιταμίνη Κ. Ακόμα, εμποδίζουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν μέσα μας. Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί όμως να μειώσει τον αριθμό και την ποικιλία αυτών των μόνιμων «κατοίκων» του εντέρου και πολλοί επιστήμονες ανησυχούν ότι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών οδηγεί ήδη σε επιβλαβή βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα. Η νέα μελέτη ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των αντιβιοτικών στα επωφελή βακτήρια και άρα στην ανθρώπινη υγεία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου