Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Τα δύο τρίτα των ανασφάλιστων θα καλύψει το σχέδιο υγείας του Ομπάμα

Σε 75 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το κόστος του σχεδίου που επεξεργάζεται ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη διόρθωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρει η συμβουλευτική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers, ενώ επισημαίνει ότι θα καλύψει μεγάλο μέρος των νυν ανασφάλιστων.
«Το σχέδιο θα αυξηθεί στο 1 τρις δολάρια σωρευτικά έως το 2018, ή σχεδόν 130 δις τον χρόνο», σύμφωνα με την εταιρεία. Παρά το κόστος, που ισοδυναμεί με 2.500 δολάρια για κάθε νεοασφαλισμένο, όπως αναφέρει η εταιρεία, το σχέδιο θα προσφέρει το 95% του πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή, η έρευνα της εταιρείας προβαίνει στη διαπίστωση ότι το σχέδιο του εκλεγμένου προέδρου θα προσφέρει ασφάλιση στα δυό τρίτα από τα 47 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το σχέδιο θα επιδεινώσει άλλα συναφή προβλήματα, όπως την έλλειψη γιατρών για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.«Εάν δεν μειωθούν τα έξοδα, το αυξανόμενο κόστος για την υγεία θα αυξήσει δραστικά τα γενικότερα έξοδα του σχεδίου Ομπάμα στην πορεία του χρόνου και θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα της θητείας του. Αυτό μπορεί να καταστήσει ασύγκριτα υψηλά τα ομοσπονδιακά έξοδα», τονίζεται στην έκθεση.
Μέρος των απαιτούμενων χρημάτων θα μπορούσαν να βρεθούν από τις επιδοτήσεις στα νοσοκομεία που περιθάλπουν ανασφάλιστους. Ακόμη, το ένα τρίτο από το ποσό που απαιτεί το σχέδιο Ομπάμα (δηλαδή, 25 δισεκατομμύρια δολάρια), θα μπορούσε να προέλθει από τις πληρωμές που έχουν γίνει σε νοσοκομεία για περίθαλψη που τελικά δεν παρέσχεσαν.
Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι το σχέδιο Ομπάμα θα μειώσει το περιθώριο κέρδους για τους προμηθευτές, τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα προγράμματα υγείας που εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις κυβερνητικές δαπάνες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: