Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Δύσπιστη η μαύρη κοινότητα για την αλλαγή Ομπάμα

Παρά τα μηνύματα περί αλλαγής, ο Μπάρακ Ομπάμα δεν φαίνεται να πείθει τη μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία ένας Αφροαμερικανός είναι πολύ κοντά να αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ και παρά τα μηνύματα ελπίδας κι αλλαγής που φέρει μαζί του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, η μαύρη κοινότητα παρουσιάζεται δύσπιστη καθώς φοβάται πως η εκλογή Ομπάμα δεν πρόκειται να σημάνει κάποια σημαντική μεταβολή σε μία κοινωνία που σημαδεύεται από τον ρατσισμό και τις ανισότητες.

«Η Αμερική εξακολουθεί να είναι μία από τις ανεπτυγμένες χώρες όπου η φυλετική και κοινωνική διάκριση είναι πολύ ισχυρή», τονίζει ο Ντέντρικ Μουχάματν του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών, ενός κέντρου μελέτης για την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ουάσιγκτον.

Το 13% των μαύρων Αμερικανών παραμένουν στην ομάδα με τη δεινότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα. Έχουν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής και είναι έξι φορές περισσότεροι σε αριθμό στις φυλακές από τους λευκούς. Ένα μαύρο Αμερικανόπουλο στα τρία γεννιέται μέσα στη φτώχεια, τονίζει ο Μουχάμαντ, ο οποίος-όπως πολλοί μαύροι-υποστηρίζει τον Ομπάμα.

Μολαταύτα, ο ίδιος παραδέχεται πως η στρατηγική του Γερουσιαστή του Ιλινόι να εξοστρακίσει πλήρως το θέμα των φυλετικών διακρίσεων από την προεκλογική του εκστρατεία, τον έχει καταστήσει «πιο ευήθη».

«Εκείνο που με θλίβει, είναι που δεν μιλούμε για τις ανισότητες ανάμεσα σε Μαύρους και Λευκούς. Το γνωρίζω καλά πως για τον Ομπάμα είναι μία στρατηγική για να κερδίσει την παρτίδα, όμως αυτό με θλίβει αφάνταστα», τονιζει ο Μουχάμαντ.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/02/1585108.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: