Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Απεβίωσε ο μεγάλος εξερευνητής των θαλασσών Ζακ Πικάρ

Ο Ελβετός εφευρέτης-εξερευνητής των μεγάλων θαλάσσιων βυθών Ζακ Πικάρ -έφθασε σε βάθος 10.916 μέτρων- από τους τελευταίους "Μεγάλους" στον επιστημονικό του τομέα κατά τον 20ο αιώνα, απεβίωσε στην πατρίδα του χθες, στις όχθες της λίμνης Λεμάν, σε ηλικία 86 ετών.

Πατέρας του "Καπετάν Νέμο" ήταν ο πολύ γνωστός εκείνη την εποχή Φυσικός, Ωγκύστ Πικάρ, του εφευρέτη ενός αερόστατου που μπορούσε να φθάσει έως την στρατόσφαιρα.

Ο Ζακ Πικάρ έγινε θρύλος με την κατάδυση που έκανε με το βαθυσκάφος "Τεργέστη" έως τον πυθμένα της "Τάφρου της Μαριάν", μαζί με τον Αμερικανό εξερευνητή Ντον Ουόλς. Το μέγιστο βάθος αυτής της ιστορικής κατάδυσης ήταν, πράγματι, τα 10.916 μέτρα. Το ημερολόγιο εκείνη την ημέρα έγραφε : 23 Ιανουαρίου του 1960.

Χάρη στο επιστημονικό πόρισμα του Πικάρ, ότι στη θάλασσα υπάρχει ζωή και σε βάθος μεγαλύτερο από 11 χιλιάδες μέτρα, μετά από συστηματική έρευνα που "αποκορυφώθηκε" ήδη από το 1960, απαγορεύθηκε θεσμικά στις πυρηνικές δυνάμεις να αποθέτουν πυρηνικά τους "απόβλητα" μέσα στις Τάφρους των θαλασσών του πλανήτη μας.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/02/1585089.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: