Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Όπλα τέιζερ στα χέρια δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών σε Αγγλία και Ουαλία


Σε δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς στην Αγγλία και την Ουαλία πρόκειται να επεκταθεί η χρήση όπλων ακινητοποίησης (taser stun guns), ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση.Η απόφαση για την αγορά 10.000 επιπλέον τέτοιων όπλων, τα οποία στέλνουν ηλεκτρική εκκένωση που παραλύει και ακινητοποιεί προσωρινά το θύμα, ελήφθη μετά από δοκιμές διάρκειας ενός έτους σε δέκα αστυνομικά τμήματα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.Βάσει του σχεδίου, οι αστυνομικοί που δεν οπλοφορούν, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να μάθουν να χρησιμοποιούν τα όπλα αυτά ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν ενδεχομένως βίαιους υπόπτους.Μέχρι σήμερα, η χρήση τέτοιων όπλων ήταν περιορισμένη σε μόλις 6.500 αστυνομικούς με ειδική άδεια οπλοφορίας.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτίθενται στην ευρεία χρήση τους γιατί έχουν συνδεθεί με δεκάδες θανάτους σε ΗΠΑ και Καναδά.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της, λέγοντας ότι οι αστυνομικοί που θα τα χρησιμοποιούν μπορεί να μην είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι στη χρήση τους. Σύμφωνα με την οργάνωση, η έρευνα έχει δείξει ότι από το 2001 περισσότεροι από 320 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ έχοντας χτυπηθεί με όπλο ακινητοποίησης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: