Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Πλήρης κυριαρχία των Δημοκρατικών στα δύο σώματα του Κογκρέσου

Πλήρη πολιτική κυριαρχία εξασφάλισε στις ΗΠΑ το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς θα ελέγχουν τα δύο νομοθετικά σώματα και το Λευκό Οίκο. Αγωνία για την τύχη τεσσάρων εδρών στη Γερουσία, που θα κρίνουν εάν οι Δημοκρατικοί θα ξεπερνούν τα διαδικαστικά εμπόδια των Ρεπουμπλικάνων.
Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν στη Γερουσία πέντε έδρες, συγκεντρώνοντας συνολικά 56 (ανάμεσά τους και δύο ανεξάρτητων που ψηφίζουν με την πλειοψηφία). Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχασε τις έδρες στο Νιού Χαμσάιρ, Νιού Μέξικο, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Βιρτζίνια και το Κολοράντο.
Οι Δημοκρατικοί έχουν ως στόχο τις 60 έδρες -από τις 100-, προκειμένου να διαθέτουν τη λεγόμενη «υπέρ-πλειοψηφία» και να μπορούν να ξεπερνούν όλα τα διαδικαστικά εμπόδια που πιθανώς θα θέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Σε περίπτωση που το επιτύχουν θα είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 30 χρόνια που ένα κόμμα θα έχει επιτύχει τέτοια πλειοψηφία στη Γερουσία.
Οι τέσσερις έδρες, των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί είναι εκείνες της Μινεσότα, της Αλάσκα και του Όρεγκον, ενώ στην Τζόρτζια κανείς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία και οι εκλογή θα κριθεί σε επαναληπτικές εκλογές τον επόμενο μήνα.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία αποτελείται από 435 μέλη, οι Δημοκρατικοί έχουν κατακτήσει 254 έδρες, αυξάνοντας την πλειοψηφία τους, ενώ αναμένεται να κριθούν άλλες οκτώ έδρες.
Είναι η πρώτη φορά από τη νίκη του Μπιλ Κλίντον που οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν τα δύο νομοθετικά σώματα και τον Λευκό Οίκο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: