Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Ευρωπαϊκή πρόταση αναδιαμόρφωσης των διατλαντικών σχέσεων στην εποχή Ομπάμα

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ υπογράμμισε ότι η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στη θέση του προέδρου «δίνει ελπίδες» συνεργασίας με την Ουάσινγκτον
"Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάστηκαν εντατικά για την επεξεργασία ενός σχεδίου, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσω στον Μπαράκ Ομπάμα. Την Τρίτη θα μεταβώ στην Ουάσινγκτον και στο επίκεντρο των εργασιών της επίσκεψης βρίσκεται η πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις και η Μέση Ανατολή."
Η νέα συνεργασία που επιθυμεί η ΕΕ κάνει λόγω για ενίσχυση της «πολυμέρειας» στις διεθνείς σχέσεις και του ρόλου των αναδυόμενων χωρών, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο Γάλλος υπουργός απέρριψε τις προειδοποιήσεις για ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ ως «ξεπερασμένο κλισέ». «Τι πάει να πει νέος ατλαντισμός; Αντίθετα, επιχειρούμε να διαμορφώσουμε έναν κόσμο στον οποίο καμία χώρα δεν θα είναι το επίκεντρο. Αυτό είναι ένα ξεπερασμένο κλισέ, πραγματικά ξεπερασμένο. Δεν κάνουμε αυτό. Η Ευρώπη υπάρχει και αποτελεί μία πολιτική δύναμη» υπογράμμισε.
Στο κείμενο-πρόταση συνεργασίας με τις ΗΠΑ για τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, που εγκρίθηκε τη Δευτέρα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ στη Μασσαλία, τονίζεται ότι οι διατλαντικές σχέσεις αλλάζουν κεφάλαιο και ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «μεγάλη δύναμη, αλλά όχι η κυρίαρχη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: