Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Κοινωνική αναταραχή στην Κίνα λόγω οικονομικής κρίσης

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Κίνα, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση πλήττει την καρδιά της κινεζικής βιομηχανίας. Εργοστάσια και επιχειρήσεις βάζουν «λουκέτο», αφήνοντας στο δρόμο εκατομμύρια εργαζόμενους.
Την Πέμπτη, περίπου 400 άνθρωποι, εξοργισμένοι για τις απώλειες που υπέστησαν από την κατάρρευση μιας παράνομης εταιρίας επενδύσεων, συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν στο Πεκίνο, μετέδωσε το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, καθώς οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες που σχετίζονται με την οικονομική κρίση αυξάνονται στη χώρα.Το Σεπτέμβριο, η κατάρρευση μιας επενδυτικής εταιρίας που διέθετε κεφάλαια 10 δισ. γιούαν (1,15 δισ. ευρώ), διαμέσου της οποίας επιχειρήσεις που δεν βρίσκονταν σε θέση να πάρουν δάνεια εξασφάλιζαν πιστώσεις από επενδυτές πληρώνοντας υψηλούς τόκους, προκάλεσε ταραχές στην ορεινή πόλη Τζίσου, στην δυτική επαρχία Χουνάν.Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται απεργίες από αυτοκινητιστές ταξί και διαδηλώσεις από απολυμένους εργαζόμενους, καθώς αρχίζουν να γίνονται αισθητές οι συνέπειες από το πλήγμα που δέχεται ο εξαγωγικός τομέας.Ταραχές ξέσπασαν επίσης στην Γούντου, στην φτωχή περιοχή Λόνγκναν της επαρχίας Γκανσού, όπου 1,8 εκατ. άνθρωποι έμειναν άστεγοι από το σεισμό της 12ης Μαρτίου στην επαρχία Σετσουάν, με αφορμή τη χρηματοδότηση των σχεδίων για την μεταστέγασή τους.Για την κυβέρνηση της Κίνας, η σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η «σταθεροποίηση της απασχόλησης», δήλωσε ο υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιν Ουέιμιν.Η ανεργία αυξήθηκε αισθητά τον Οκτώβριο, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε την καρδιά της κινεζικής βιομηχανίας, και το πλήθος των ανέργων αναμένεται να μεγεθυνθεί κι άλλο το 2009, σημείωσε.Ο αριθμός των νέων ανέργων είχε φθάσει τα 10,2 εκατ. τους πρώτους 10 μήνες του 2008, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ολόκληρο το έτος κατά 2%. «Αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί σοβαρά. Η κατάσταση όσον αφορά την ανεργία υπήρξε βασικά σταθερή εφέτος. Όμως τον Οκτώβριο, η ανεργία στην Κίνα άρχισε να αντανακλά τις αλλαγές στην διεθνή οικονομική κατάσταση. Αυτό ισχύει ειδικά για μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις σε τομείς εντατικής απασχόλησης. Ορισμένες έκλεισαν, άλλες διέκοψαν ή μείωσαν την παραγωγή τους, και κατά συνέπεια προέβησαν σε πολλές απολύσεις», είπε ο Γιν.Μετά από δεκαετίες σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, η Κίνα αντιμετωπίζει μια νέα, έως πρότινος αδιανόητη κατάσταση: η μείωση της ζήτησης σε διεθνές επίπεδο προκάλεσε κλείσιμο εργοστασίων κι επιχειρήσεων, εξωθώντας χιλιάδες πολίτες να προβούν σε μαζικές κινητοποιήσεις.
Χιλιάδες εργάτες συγκεντρώθηκαν τον περασμένο μήνα έξω από τις κλειστές πόρτες εργοστασίων που κήρυξαν πτώχευση αξιώνοντας τα δεδουλευμένα. Οι τοπικοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν ότι όσοι επιχειρηματίες επιχειρούν να «δραπετεύσουν» χωρίς να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους θα διωχθούν.Η επίσημη ανεργία στις πόλεις βρίσκεται στο 4% κι ο Γιν εξέφρασε φόβους ότι θα φθάσει το 4,5% πριν το τέλος του έτους. Στο ποσοστό όμως δεν συμπεριλαμβάνονται τα εκατομμύρια εργαζομένων που έφυγαν από την επαρχία αναζητώντας καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα - και αυτοί είναι που «πλήττονται περισσότερο», είπε ο Κινέζος υπουργός.Περίπου 4,5 εκατ. άνεργοι επαναπροσλήφθηκαν. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης ήταν να επαναπροσληφθούν 5 εκατ. εξ αυτών, πρόσθεσε ο Γιν, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να «ελαχιστοποιήσει» τις απολύσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: