Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Συνελήφθη ο επικεφαλής της μεξικανικής Ιντερπόλ

Ο Ρικάρδο Γκουτιέρες, επικεφαλής της Μεξικανικής Interpol, συνελήφθη χθες Τρίτη από τις αρχές της χώρας λόγω υποψιών ότι συνεργαζόταν με τουλάχιστον ένα καρτέλ που διακινεί ναρκωτικά· παράλληλα, ο στρατός ανέλαβε εν μέρει την ευθύνη της αστυνόμευσης στην Τιχουάνα, απαλλάσσοντας τμήματα της τοπικής δύναμης της αστυνομίας από τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις τάξεις των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Γκουτιέρες, αντιπρόσωπος του Μεξικού στην Ιντερπόλ, την μεγαλύτερη και γνωστότερη διεθνή αστυνομική δύναμη, δεν είναι ο μόνος αξιωματούχος της αστυνομίας που εγκλείσθηκε σε κρατητήριο λόγω βάσιμων υποψιών ότι εργαζόταν παράλληλα για τους λαθρέμπορους ναρκωτικών.
Τον Οκτώβριο δυο ηγετικά στελέχη της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών προφυλακίστηκαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι δωροδοκούνταν με "έως και 450.000 δολάρια τον μήνα" από την επίφοβη συμμορία Μπελτράν Λέυβα για να της διοχετεύουν πληροφορίες σχετικά με επιχειρήσεις της αστυνομίας.
Ενώ ένας πράκτορας της Ιντερπόλ που εργαζόταν στην πρεσβεία των ΗΠΑ ομολόγησε ότι έκανε το ίδιο.
Οι συλλήψεις σηματοδοτούν τα χειρότερα κρούσματα διαφθοράς στις τάξεις των υπηρεσιών ασφαλείας από το 1997, όταν ο επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών του Μεξικού στρατηγός Χεσούς Γκουτιέρες Ρεμπόγιο είχε καταδικασθεί για τη συνεργασία του με το λαθρέμπορο ναρκωτικών Αμάδο Καρίγιο.
Τα πέντε αδέλφια Μπελτράν Λέυβα ίδρυσαν πρόσφατα δική τους συμμορία αποσκιρτώντας από το καρτέλ της Σιναλόα, που διοικεί ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στο Μεξικό, ο Χοακίν Γκουσμάν, που πιστεύεται ότι επίσης δωροδοκούσε τον Γκουτιέρες, σύμφωνα με εισαγγελείς.
Η εκτεταμένη διαφθορά στις τάξεις της υποαμειβόμενης μεξικανικής αστυνομίας υποσκάπτει τις προσπάθειες των αρχών να πατάξουν την δράση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό, ο πόλεμος μεταξύ των οποίων για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών έχει ήδη στοιχίσει πάνω από 4.500 ζωές εφέτος. Ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν έχει στραφεί στο στρατό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
ʼνδρες των ενόπλων δυνάμεων απήλλαξαν των καθηκόντων τους 500 αστυνομικούς στην Τιχουάνα χθες Τρίτη. Στρατιώτες και ναύτες περιπολούν σε ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της πόλης. "Όσους δουλεύουν για την άλλη πλευρά τους πετάμε έξω", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Χουλιάν Λεϋσαόλα, αναφερόμενος σε αστυνομικούς που αυξάνουν το εισόδημά τους δουλεύοντας για τα καρτέλ. Ο στρατός θα απαλλάξει και τους υπόλοιπους 1.500 αστυνομικούς των καθηκόντων τους το προσεχές διάστημα, πρόσθεσε ο Λεϋσαόλα χωρίς να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Στην Τιχουάνα πιστεύεται ότι ορισμένοι αστυνομικοί είχαν φθάσει στο σημείο να δουλεύουν ως εκτελεστές για λογαριασμό των καρτέλ. Στην πόλη δολοφονήθηκαν 210 άνθρωποι --περιλαμβανομένων και παιδιών-- μόνο τον περασμένο μήνα.
Η πόλη αυτή, αντίκρυ στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, αποτελούσε άλλοτε δημοφιλή προορισμό για Αμερικανούς τουρίστες που έφθαναν κατά εκατοντάδες για να γευτούν την τοπική τεκίλα, να αγοράσουν σεξ, φθηνά ναρκωτικά και φάρμακα.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/19/1593639.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: