Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Στην έκδοση 7 έφτασε η Mathematica, σημαντικό εργαλείο για την Έρευνα

Κυκλοφόρησε η έκδοση 7 της Mathematica, μιας σουίτας λογισμικού που χρησιμοποιείται ευρέως από μαθηματικούς και ερευνητές άλλων επιστημονικών κλάδων.
Η τελευταία έκδοση του προγράμματος, αναφέρει το CNet, έχει εμπλουτιστεί με εργαλεία επεξεργασίας εικόνας αλλά και με ολόκληρα σετ δεδομένων, όπως για παράδειγμα η πλήρης αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Η Mathematica, ένα προϊόν της εταιρείας εξειδικευμένου λογισμικού Wolfram Research, ξεκίνησε την καριέρα της ως εργαλείο στατιστικής και μαθηματικών, σήμερα όμως αξιοποιείται σε μια πληθώρα εφαρμογών που απαιτούν τεχνική επεξεργασία ογκωδών δεδομένων.
Σε μελέτες που απαιτούν ποσοτική επεξεργασία εικόνας, η Mathematica 7 μπορεί να μετατρέπει οπτικά μοτίβα σε αριθμητικά δεδομένα. Το λογισμικό μπορεί, για παράδειγμα, να μετρά κουκκίδες ή άλλες δομές και να καταγράφει την κατανομή τους σε μια φωτογραφία.
Τα νέα σύνολα δεδομένων που ενσωματώθηκαν στο πρόγραμμα θα μπορούσαν τώρα να προσελκύσουν και άλλους επιστήμονες:
Οι γεωλόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα πλήρες αρχείο μετεωρολογικών δεδομένων που καλύπτει ολόκληρο τον πλανήτη για διάστημα αρκετών δεκαετιών, ενώ οι βιολόγοι μπορούν να δουν τρισδιάστατα μοντέλα πρωτεϊνών και να αναζητήσουν μεμονωμένες αλληλουχίες στο σύνολο του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Η έκδοση 7 αξιοποιεί επίσης τους νεώτερους επεξεργαστές πολλαπλών πυρήνων, επιτρέποντας στο χρήστη ακόμα και να καθορίσει ποια επιμέρους εργασία θα αναλάβει ο κάθε πυρήνας του τσιπ.
Το λογισμικό απευθύνεται περισσότερο σε ερευνητικούς φορείς και εταιρείες, καθώς η τιμή των 2.495 δολαρίων για τη στάνταρτ έκδοση είναι μάλλον απαγορευτική για τους ιδιώτες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: