Εγκεφαλικός ιστός που θα μπορούσε να αναστρέψει νευροεκφυλιστικές ασθένειες και βλάβες από εγκεφαλικά επεισόδια καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά από ανθρώπινα εμβρυικά βλαστοκύτταρα.
Ο ιστός φλοιού που καλλιέργησαν ερευνητές του ερευνητικού ινστιτούτου Riken στην Ιαπωνία οργανώθηκαν αυθόρμητα σε τέσσερις διακριτές και λειτουργικές ζώνες, παρόμοιες με τις δομές του εμβρυικού εγκεφάλου, αναφέρει το AFP.
H μελέτη, που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Cell Stem Cell, αποτελεί σημαντική πρόοδο σε σχέση με παλαιότερα πειράματα, τα οποία είχαν δώσει διαφοροποιημένα νευρικά κύτταρα, όχι όμως οργανωμένα σε ολόκληρους ιστούς.
«Στην αναγεννητική θεραπεία, μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ασθενειών μπορούν [θεωρητικά] να θεραπευτούν με μεταμοσχεύσεις απλών κυττάρων» εξηγεί ανακοίνωση του ινστιτούτου.
«Οι καλλιεργημένοι ιστοί είναι ακόμα ανεπαρκείς ή υπερβολικά μικροί για να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία ασθενών με εγκεφαλικό. Όμως η μελέτη της in vitro [στο δοκιμαστικό σωλήνα] καλλιέργειας πιο ώριμων ιστών του φλοιού, όπως αυτών που φέρουν έξι ζώνες στον ενήλικο ανθρώπινο εγκέφαλο, πρόκειται να ενταθεί» προστίθεται.
Ο ιστός που καλλιεργήθηκε από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα μοιάζει με μικροσκοπικά μανιτάρια διαμέτρου δύο χιλιοστών. Ανάλογα πειράματα πραγματοποιήθηκαν με βλαστικά κύτταρα ποντικών, οπότε επιβεβαιώθηκε ο σχηματισμός ενός δικτύου νευρώνων με φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα.
Τα βλαστικά κύτταρα προέρχονταν σε όλες τις περιπτώσεις από έμβρυα, ωστόσο οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν και απλά κύτταρα δέρματος που έχουν επαναπρογραμματιστεί στο εργαστήριο να συμπεριφέρονται ως βλαστοκύτταρα.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου