Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Βομβάη, η οικονομική καρδιά της Ινδίας - Τα σημεία των επιθέσεων


Η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της Τετάρτης χτύπησε την μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας, την Βομβάη, πόλη που έχει αναδειχτεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ένα από τα μείζονα αστικά και οικονομικά κέντρα της Ινδίας.
Χτισμένη σε ένα νησί στις εκβολές του ποταμού Ουλχας, η πόλη έχει πληθυσμό που ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια ανθρώπους ή τα 20 εκατομμύρια για την μητροπολιτική περιοχή. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους ζουν σε άθλιες συνθήκες σε παραγκουπόλεις.
Στην Βομβάη εδρεύουν ινδικές και ξένες επιχειρήσεις αλλά και το Χρηματιστήριο. Εταιρείες τεχνολογίας και ηλεκτρονικών επίσης έχουν την έδρα τους στην πόλη. Το κατά κεφαλή εισόδημα των κατοίκων της Βομβάης ξεπερνά κατά τρεις φορές το εισόδημα του μέσου Ινδού.
Ακόμη, κομβική σημασία έχουν το λιμάνι της Βομβάης και το διεθνές αεροδρόμιο.
Η Βομβάη έχει πληγεί και στο παρελθόν από πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις. Στην πόλη έχουν σημειωθεί και σοβαρές ταραχές ανάμεσα σε ινδουιστές (που αποτελούν το 80% του πληθυσμού) και μουσουλμάνους (14%).
Τον Μάρτιο του 1993 σε συντονισμένες επιθέσεις που φέρονται ότι οργάνωσαν Πακιστανοί εξτρεμιστές σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250 άτομα και τραυματίστηκαν 1.100. Οι επιθέσεις ήταν σε αντίποινα για ένα κύμα θρησκευτικής βίας που έπληττε εκείνο το διάστημα την Ινδία.
Το 2006 σε επτά επιθέσεις σε σιδηροδρομικούς σταθμούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 187 άνθρωποι.
Η πόλη μετονομάστηκε από Βομβάη σε Μουμπάι επίσημα το 1996, εγκαταλείποντας το εξαγγλισμένο όνομα Βομβάη. Η ευρύτερη περιοχή κατοικούνταν τουλάχιστον από την 3η χιλιετία πΧ ενώ η πόλη φαίνεται ότι υπάρχει τουλάχιστον από τον τρίτο αιώνα πΧ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: