Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Η Εκκλησία πρέπει να έχει επενδύσεις, γιατί ζούμε σε ένα κόσμο υλικοπνευματικό

Η Μονή Βατοπεδίου μπορούσε να κάνει επενδύσεις αλλά μέσα σε κανονικά πλαίσια, τονίζει σε συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, εκφράζοντας τη λύπη του για το θέμα που έχει προκύψει με τη Μονή.

Η Μονή Βατοπεδίου «μπορούσε να κάνει επενδύσεις, αλλά χωρίς αβαρίες, χωρίς να δίδουν ή να παίρνουν χρήματα κάτω από το τραπέζι. Αν έγινε έτσι, θα μας το πει η δικαιοσύνη», τονίζει ο Χρυσόστομος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κύπρου.

Ερωτηθείς αν νιώθει δικαιωμένος για την απόφασή του, ως Μητροπολίτης Πάφου, να χαρακτηρίσει τότε ανεπιθύμητους στη μητροπολιτική του περιφέρεια τον ηγούμενο Εφραίμ και τον Γέροντα Ιωσήφ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε:

«Δεν είναι θέμα, αν νιώθω δικαιωμένος ή όχι. Με στενοχωρεί το θέμα που έχει προκύψει με τη Μονή Βατοπεδίου. Εγώ πολλές φορές έχω τονίσει ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει επενδύσεις, για να έχει εισοδήματα, γιατί ζούμε σε ένα κόσμο υλικοπνευματικό. Χρειάζεται το πνεύμα, χρειάζεται και η ύλη. Το μοναστήρι εκεί στο Βατοπέδι έχει ένα έργο να επιτελέσει. Έχει καθημερινούς επισκέπτες που φιλοξενεί και θέλει να έχει εισοδήματα. Αλλά οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται σε κανονικά πλαίσια. Να μην γίνονται κοντραμπάντα, αλλά να γίνει μια αξιοποίηση μέσα σε ένα πνεύμα σωστό, χωρίς να αδικείται κάποιος ούτε και το Ελληνικό Δημόσιο».

Σε ερώτηση τέλος, αν θα δεχόταν στην Κύπρο τον ηγούμενο Εφραίμ σε περίπτωση απομάκρυνσης του από τη Μονή Βατοπεδίου, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε: «Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Εδώ η Αρχιεπισκοπή δεν είναι μοναστήρι».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/16/1592164.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: