Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Χιλιάδες ζώα θανατώνονται στην Ολλανδία λόγω βακτηριακής επιδημίας

Οι ολλανδικές αρχές ξεκίνησαν να θανατώνουν περίπου 40.000 έγκυες κατσίκες και πρόβατα λόγω επιδημίας πυρετού Q, μιας βακτηριακής ασθένειας που έχει σκοτώσει εννέα ανθρώπους στη χώρα το 2009.
Περίπου 2.300 άτομα, από τα οποία τα περισσότερα είχαν έλθει σε επαφή με άρρωστα ζώα, μολύνθηκαν από το βακτήριο Coxiella burnetii.
Έπειτα από μια περίοδο επώασης 2-3 εβδομάδων, η μόλυνση προκαλεί συνήθως πυρετό και συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως έπειτα από δύο εβδομάδες, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις το βακτήριο προκαλεί σοβαρή πνευμονία, ηπατίδιδα και ενδοκαρδίτιδα.
Ο πυρετός Q θεωρείται μια από τις πιο μολυσματικές ασθένειες του κόσμου, αφού ένα και μόνο βακτήριο μπορεί από μόνο του να προκαλέσει λοίμωξη.
Το υπουργείο Γεωργίας της Ολλανδίας αποφάσισε να θανατώσει μόνο τα θηλυκά που κυοφορούν, καθώς στον οργανισμό τους απαντώνται επικίνδυνα υψηλά επίπεδα του C.burnetti. Τα ζώα σκοτώνονται με δύο ενέσεις, μια ηρεμιστική και μια θανατηφόρα.
H επιδημία στα ολλανδικά κτηνοτροφία άρχισε το 2007 και κορυφώνεται κάθε χρόνο γύρω στο Μάρτιο, την εποχή που γεννούν οι αίγες.
Στην Ολλανδία των 16 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν σήμερα 1,2 εκατομμύρια πρόβατα και 400.000 κατσίκες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: