Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Καταστράφηκαν πειστήρια με επίσημη έγκριση Οι βιντεοσκοπήσεις έδειχναν βάρβαρες ανακρίσεις υπόπτων από τη CIA

The New York Times

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οπως προκύπτει από απόρρητα έγγραφα της CIA, που είδαν προχθές το φως της δημοσιότητας, ο πρώην διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Πόρτερ Τζ. Γκος, είχε εγκρίνει το 2005 την καταστροφή βιντεοσκοπήσεων από βάρβαρες ανακρίσεις δύο υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Η σχετική εντολή δόθηκε από τον Χοσέ Ροντρίγκεζ, τότε διοικητή των πρακτόρων της CIA. Ωστόσο, ο κ. Γκος είχε δώσει τη συγκατάθεσή του. Σύμφωνα μάλιστα με τα έγγραφα, ευχαρίστησε και τον κ. Ροντρίγκεζ που ανέλαβε την ευθύνη της καταστροφής των βιντεοσκοπήσεων.

Πάντως, πληροφορίες από νυν και πρώην στελέχη της CIA οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συγκατάθεση δόθηκε αφού είχαν ήδη καταστραφεί οι βιντεοσκοπήσεις και ο κ. Γκος είχε εκφράσει την ενόχλησή του που δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων – τόσο αυτός όσο και ο επικεφαλής των νομικών συμβούλων της Υπηρεσίας. Τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν ύστερα από αίτημα της Ενωσης για την Υπεράσπιση των Πολιτικών Ελευθεριών, η οποία επικαλέστηκε στο δικαστήριο το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της ενημέρωσης. Αποτελούνται κυρίως από μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Διαβάζοντάς τα, παίρνουμε μια γεύση από τις συζητήσεις που έγιναν στο εσωτερικό της CIA για το συγκεκριμένο ζήτημα και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τις νομικές συνέπειες των αποφάσεων που έλαβαν τότε τα στελέχη της.

Επιπλέον, στα e-mail καταγράφεται η οργή των τότε αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, οι οποίοι επίσης δεν είχαν ενημερωθεί για την επικείμενη καταστροφή των βιντεοσκοπήσεων. Ο σύμβουλος της προεδρίας, Τζον Ρίτζο, ήταν λάβρος εναντίον της νομικής συμβούλου της CIA, Χάριετ Μίερς, για το γεγονός ότι η Υπηρεσία έλαβε μία τόσο σημαντική απόφαση εν αγνοία του, ενώ μάλιστα ο ίδιος είχε ζητήσει ρητώς να ενημερώνεται λεπτομερώς για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το 2002, πράκτορες της CIA βιντεοσκόπησαν τις ανακρίσεις του Αμπού Ζουμπαϊντάχ και του Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι, δύο ατόμων που θεωρούνταν ύποπτα ως μέλη της Αλ Κάιντα και κρατούνταν μυστικά στην Μπανγκόκ. Ο κ. Ροντρίγκεζ δικαιολόγησε την εντολή να καταστραφούν αυτές οι καταγραφές με το σκεπτικό ότι τυχόν δημοσιοποίησή τους θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ανακριτών πρακτόρων, αλλά θα τους έβαζε και σε νομικούς μπελάδες. Οπως γράφει σε ένα από τα e-mail του, «ξεκομμένο από την πραγματικότητα, το βίντεο φαίνεται απαίσιο. Θα πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για εμάς».

Εντούτοις, το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν φαίνεται να έχει πειστεί και έχει διατάξει τη διενέργεια ανάκρισης για το θέμα της καταστροφής των κασετών. Επικεφαλής των ερευνών είναι ο εισαγγελέας Τζον Ντούρχαμ, από το Κονέκτικατ, ο οποίος έχει ήδη καλέσει για κατάθεση τον κ. Γκος και άλλα ανώτατα στελέχη της αντικατασκοπείας. Ο ίδιος ο πρώην διευθυντής της CIA, πάντως, δεν είχε μέχρι χθες σχολιάσει τις αποκαλύψεις. Σε ό, τι αφορά την τωρινή ηγεσία της Υπηρεσίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της δήλωσε ότι «συνεργάζεται πλήρως και αρμονικά με τους ανακριτές, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, κάτι το οποίο ελπίζουμε να γίνει σύντομα». Το ερώτημα πάντως αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μπους δεν ξεκαθαρίζεται από τα e-mail – κι αυτό γιατί φαίνεται ότι οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν είχαν δώσει έγκριση για την καταστροφή των βιντεοσκοπήσεων. Εξάλλου, τα μηνύματα αυτά απηχούν τις απόψεις ενός και μόνο αξιωματούχου της CIA και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αντικατοπτρίζουν όλη την αλήθεια για το τι συνέβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: