Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Συνελήφθη ο ιδρυτής του WikiLeaks

Το βρετανικό δικαστήριο ενώπιον του οποίου προσήχθη ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ απέρριψε τo αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, μετά τη σύλληψή του αφού παρουσιάστηκε οικειοθελώς σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου και κατόπιν εντάλματος που εκδόθηκε στη Σουηδία για σεξουαλικά αδικήματα.
Ο 39χρονος Αυστραλός θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη ακρόαση
Η Σουηδία εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του 39χρονου Αυστραλού καθώς ζητείται για ανάκριση ως ύποπτος για σεξουαλικά αδικήματα συμπεριλαμβανομένου βιασμού, τα οποία ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει.
Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιάρντ, ο Ασάντζ συνελήφθη στις 9.30 πμ τοπική ώρα (11.30 ώρα Ελλάδας) όταν παρουσιάστηκε οικειοθελώς κατόπιν ραντεβού σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου.
«Αντιμετωπίζει ενώπιον των σουηδικών αρχών μία κατηγορία για παράνομο εξαναγκασμό, δύο κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και μία κατηγορία για βιασμό, για πράξεις του τον Αύγουστο του 2010», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του ιστότοπου δήλωσε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά ακόμα και μετά τη σύλληψη του ιδρυτή του.
«Το WikiLeaks λειτουργεί. Συνεχίζουμε σύμφωνα με το προϋπάρχον σχέδιο. Οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με τον Τζούλιαν Ασάντζ δεν θα αλλάξει τα σχέδια που έχουμε όσον αφορά τις δημοσιοποιήσεις σήμερα και τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Κριστίν Χράφνσον, προσθέτοντας ότι ο ιστότοπος θα λειτουργεί με τη βοήθεια ομάδας που εργάζεται στο Λονδίνο και σε άλλες τοποθεσίες.
Ο δικηγόρος του Ασάντζ, Μάρκ Στίβενς είχε δηλώσει νωρίτερα στο BBC ότι είχε επικοινωνήσει με τη βρετανική αστυνομία για να κανονίσει μια συνάντηση με τον πελάτη του κατόπιν συμφωνίας.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα, αν ο Ασάντζ συλληφθεί και παραδοθεί στην σουηδική αστυνομία, να εκδοθεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με διώξεις τον Ασάντζ μετά την σταδιακή δημοσιοποίηση από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.
Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική αστυνομία έλαβε χθες νέο ένταλμα σύλληψης από την αστυνομία της Σουηδίας κατά του Ασάντζ για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης εναντίον δύο γυναικών τον περασμένο Αύγουστο. Το πρώτο σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη στην διατύπωσή του.
To απόγευμα η Σουηδή εισαγγελέας που ερευνά την κατηγορία για βιασμό κατά του Ασάντζ, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εκδώσει τον Αυστραλό στις ΗΠΑ.
«Δεν εξέδωσα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για να εκδοθεί στις ΗΠΑ» δήλωσε η εισαγγελέας Μαριάν Νάι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Γκέτεμποργκ και τόνισε πως «η έρευνα δεν έχει καμία σχέση με τη Wikileaks» αλλά «αφορά τον ίδιο προσωπικά».
Εν τω μεταξύ, η ελβετική τράπεζα Postfinance ανακοίνωσε χθες πως πάγωσε τον λογαριασμό του Ασάντζ λόγω «ψευδών στοιχείων που αφορούν τον τόπο κατοικίας του». Ο λογαριασμός αυτός χρησιμοποιείται «για απευθείας δωρεές στο ταμείο στήριξης του Τζούλιαν Ασάντζ και άλλων μελών της ομάδας WikiLeaks».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1906695

Δεν υπάρχουν σχόλια: