Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Χημειοθεραπεία στην Κούβα για λόγους... εχεμύθειας

Στους γιατρούς του μέντορά του Φιντέλ Κάστρο αποφάσισε εντέλει να εμπιστευθεί τη ζωή του ο Ούγκο Τσάβες. Σχεδόν έναν μήνα αφότου υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης καρκινικού όγκου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επέστρεψε το Σάββατο στην Αβάνα, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο προκειμένου να περάσει στο δεύτερο στάδιο, τη χημειοθεραπεία.
«Θα επιστρέψω πολύ πιο σύντομα από ό,τι θέλουν», είπε ο 56χρονος Τσάβες λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό το νησί της Καραϊβικής, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς του πολιτικούς αντιπάλους του. Προς επίρρωση των λεγομένων του επικαλέστηκε τους γιατρούς του, οι οποίοι δεν διέγνωσαν μεταστατικό καρκίνο - δεν έχουν προσβληθεί άλλα όργανα - κάτι που θα έκανε πολύ πιο δύσκολη τη θεραπεία. Παρ' όλα αυτά και μολονότι φαίνεται ανένδοτος στο ενδεχόμενο να ορίσει πιθανό αντικαταστάτη του, ο Τσάβες αναγκάστηκε να εκχωρήσει ορισμένες δευτερεύουσες εξουσίες στον αντιπρόεδρο Ελίας Χάουα και τον υπουργό Οικονομικών Χόρχε Τζιορντάνι.
Πέραν της Κούβας, ο πρώην στρατιωτικός και ορκισμένος εχθρός του αμερικανικού ιμπεριαλισμού είχε και εναλλακτικές προτάσεις. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο βραζιλιάνο αξιωματούχο, η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ πρότεινε στον Τσάβες να τον αναλάβει η ιατρική ομάδα που είχε κουράρει και την ίδια όταν έπασχε από λέμφωμα ή ακόμα και να στείλει στο Καράκας δύο από τους κορυφαίους γιατρούς της Βραζιλίας.
Στην τελική απόφαση του βενεζουελανού προέδρου, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος, ρόλο-κλειδί έπαιξε η πολιτική νομιμοφροσύνη: «Ο Φιντέλ είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους στον οποίο ο Τσάβες έχει τυφλή εμπιστοσύνη». Πολιτικοί αναλυτές προσθέτουν ακόμη μία παράμετρο στην τελική επιλογή του. Στους κουβανούς αξιωματούχους, σχολιάζουν, μπορεί να στηριχτεί ότι δεν θα επιτρέψουν να διαρρεύσει καμία πληροφορία όσον αφορά την πορεία της υγείας του.
Την κατάσταση της υγείας του Τσάβες καλύπτει πυκνό νέφος μυστηρίου από την πρώτη στιγμή. Εκείνος επιβεβαίωσε μεν ότι αφαίρεσε έναν τεράστιο όγκο σε μέγεθος «μπάλας του μπέιζμπολ», απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει σε ποιο ακριβώς μέρος του σώματός του ανιχνεύθηκε. Παρά τις προσπάθειές του, όμως, τα πολιτικά του προβλήματα γιγαντώνονται. Από το κρεβάτι του νοσοκομείου, τονίζουν οι αντίπαλοί του, δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της χώρας: τον υψηλό πληθωρισμό, τις συνεχείς διακοπές ρεύματος και τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας.
 
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4643110

Δεν υπάρχουν σχόλια: