Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Γαλλία: Τέλος στο 35ωρο εργασίας με νόμο της Βουλής

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στις εταιρείες να παρακάμπτουν το 35ωρο εργασίας ανά εβδομάδα, κάτι που καθιστά πλέον παρελθόν μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί είχε κατ' επανάληψη επικρίνει το 35ωρο εργασίας ως ένα βασικό παράγοντα που έπληττε την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας. Ωστόσο απέφυγε να καταργήσει το σχετικό νόμο στο σύνολό του, φοβούμενος τη μείωση της δημοτικότητάς του στα εργατικά στρώματα, αλλά και διότι η υπερωριακή αμοιβή των υπαλλήλων είναι ένας βασικός παράγοντας για την αγοραστική τους δύναμη, αφού οι υπερωρίες δεν φορολογούνται.
Ο νέος νόμος, που περιλαμβάνει επίσης μέτρα με στόχο να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά τα εργατικά συνδικάτα, επιτρέπει στις εταιρίες να προχωρούν σε ιδιωτικές συμφωνίες με τις ενώσεις των εργαζομένων ως προς το ωράριο απασχόλησης και τις υπερωρίες.
Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος Αυγούστου.
Το 35ωρο είχε καθιερωθεί από την κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν πριν από μία δεκαετία και ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή μέτρα για τους υπαλλήλους. Οι υποστηρικτές του 35ωρου επισημαίνουν ότι χάρη σε αυτό το μέτρο βελτιώθηκε η ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής τους ζωής, χωρίς να πληγεί η παραγωγικότητα.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/24/1543215.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: