Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Επιστήμονας προειδοποιεί για τις καρκινικές επιπτώσεις του κινητού τηλεφώνου

Επικεφαλής ινστιτούτου καρκινικής έρευνας εξέδωσε μία πρωτοφανή ανακοίνωση για το προσωπικό και τους εργαζομένους, σύμφωνα με την οποία η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Η προειδοποίηση του δρ. Ρόναλντ Χέμπερμαν, διευθυντή του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, έρχεται σε αντίθεση με πολλές μελέτες που δεν βρίσκουν σύνδεση μεταξύ καρκίνου και χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Ο Χέμπερμαν στηρίζει τα συμπεράσματα του σε πρώιμα δεδομένα που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, ενώ πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να λάβουν από τώρα τα κατάλληλα μέτρα, ειδικά σε ότι αφορά τα παιδιά. «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποια οριστική μελέτη για το θέμα, αλλά να προτιμήσουμε την ασφάλεια μας τώρα από την αδιαφορία».
Κανένα άλλο επιστημονικό ίδρυμα δεν έχει προβεί σε αντίστοιχες προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Στο σχετικό υπόμνημα που απέστειλε στους 3.000 εργαζόμενους του ινστιτούτου την περασμένη Τετάρτη, αναφέρει ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα επειδή ο εγκέφαλος βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης, ενώ και οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν τη συσκευή όσο πιο μακριά γίνεται από το κεφάλι και να χρησιμοποιούν ακουστικά.
Πολλές μελέτες πάντως δεν έχουν βρει κάποια σύνδεση μεταξύ εμφάνισης καρκίνου και χρήσης του κινητού τηλεφώνου, ενώ επισημαίνουν ότι ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν μια τέτοια υπόθεση στην περίπτωση των μακροχρόνιων κατόχων κινητών. «Αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος από αυτά τα προϊόντα - και προς το παρόν δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη - θα είναι πάρα πολύ μικρός» σχολίασε εκπρόσωπος της Επιτροπής Ποτών και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Πηγή: Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: