Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Πιέσεις στην Τεχεράνη άσκησε ο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι

Μιλώντας στο Παρίσι στο πλευρό του Νικολά Σαρκοζί, ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ κάλεσε το Ιράν να υποχωρήσει στη διεθνή απαίτηση για τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
Νωρίτερα ο Μπάρακ Ομπάμα είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο κατά την οποία συζήτησαν για το θέμα του Ιράν, την κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, την κλιματική αλλαγή και άλλα θέματα.
Στο Μέγαρο των Ηλυσίων, Ομπάμα και Σαρκοζί αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις: «Η Γαλλία είναι ευτυχής που υποδέχεται τον Μπάρακ Ομπάμα, κατ' αρχάς επειδή είναι Αμερικανός και οι Γάλλοι αγαπούν τους Αμερικανούς» είπε ο Γάλλος πρόεδρος προκαλώντας... τα γέλια των Αμερικανών δημοσιογράφων.
«Καλή τύχη στον Μπάρακ Ομπάμα. Αν είναι αυτός [ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ] η Γαλλία θα είναι ευτυχής· και αν δεν είναι αυτός, η Γαλλία θα παραμείνει φίλη των Ηνωμένων Πολιτειών» συνέχισε.
Ο Ομπάμα ανταπέδωσε με επαίνους για το δυναμισμό του Σαρκοζί: «Τον ρώτησα τι τρώει ώστε να μάθω πώς μπορώ να έχω και εγώ πάντα τόσο ενέργεια».
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος κάλεσε το Ιράν να αποδεχθεί την πρόταση που προωθεί ο Σαρκοζί και πέντε ακόμα μεγάλες δυνάμεις -Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, για τον τερματισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν.
«Μην περιμένετε τον επόμενο [Αμερικανό] πρόεδρο γιατί η πίεση, νομίζω, θα συνεχίσει να αυξάνεται» είπε απευθυνόμενος στην Τεχεράνη.
Σε αντίθεση με τον Τζορτζ Μπους, ο Ομπάμα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
Το πρωί της Παρασκευής ο Ομπάμα σχεδίαζε να επισκεφθεί τραυματίες Αμερικανούς στρατιώτες που νοσηλεύονται σε βάση στη Γερμανία, ωστόσο η επίσκεψη ματαιώθηκε επειδή το Πεντάγωνο θα τη θεωρούσε μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας. Το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να σχετίζεται με κομματικές εκστρατείες και εκλογές.
Το Παρίσι ήταν ο προτελευταίος σταθμός στη διεθνή περιοδεία του Ομπάμα, σχεδιασμένη να πείσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Ίλινοϊ δεν είναι άπειρος και αφελής στην εξωτερική πολιτική, όπως τον κατηγορεί ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Τζον ΜακΚέιν.
Είχαν προηγηθεί επισκέψεις στο Αφγανιστάν -όπου οι ΗΠΑ θα πρέπει «να τελειώσουν τη δουλειά που ξεκίνησαν»- το Ιράκ, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η περιοδεία τελειώνει το Σάββατο στο Λονδίνο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: