Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Σε «de facto» απεργία βρίσκεται το Χόλιγουντ, κατηγορούν τα στούντιο τους ηθοποιούς

Την τελική τους προσφορά έκαναν οι παραγωγοί του Χόλιγουντ στο σωματείο των ηθοποιών, κατηγορώντας τους ότι αν και δεν έχει λήξει ακόμα η σύμβαση των ηθοποιών, η κινηματογραφική βιομηχανία βρίσκεται σε «de facto» απεργία.
Λίγες ώρες πριν τη λήξη της συλλογικής σύμβασης των ηθοποιών με τα στούντιο του Χόλιγουντ -λήγει το βράδυ της Τρίτης-, η Ένωση Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP) έκανε την τελευταία προσφορά της στο Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών (SAG).
Η συμφωνία που προσφέρουν ισχύει για τρία χρόνια και η αξία της αγγίζει τα 250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ απευθύνεται και στις ανησυχίες των ηθοποιών σχετικά με τα έσοδα από την προβολή των ταινιών στα νέα μέσα (για παράδειγμα το Internet).
Ωστόσο το SAG δήλωσε ότι η πρόταση δεν φαίνεται ικανοποιητική. Ο Νταγκ Αλεν, ο βασικός διαπραγματευτής από την πλευρά των ηθοποιών, δήλωσε ότι το Σωματείο μελετά την πρόταση των 43 σελίδων, ωστόσο τόνισε σε ανακοίνωσή του: «Αυτή η πρόταση δεν φαίνεται να καταπιάνεται με ορισμένα βασικά θέματα που είναι σημαντικά για τους ηθοποιούς».
Παρά το γεγονός ότι απόφαση για απεργία δεν έχει ληφθεί ακόμη, το Χόλιγουντ κινείται ήδη στους ρυθμούς της. Εξαιτίας του φόβου της απεργίας πολλές παραγωγές έχουν ολοκληρωθεί, ενώ νέα γυρίσματα δεν έχουν ξεκινήσει.
«Η βιομηχανία μας βρίσκεται τώρα σε de facto απεργία, με την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών να έχει ουσιαστικά σταματήσει και τις τηλεοπτικές παραγωγές να απειλούνται σημαντικά» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η AMPTP.
Προειδοποίησε επίσης ότι οι συνέπειες της απεργίας θα είναι τεράστιες και ότι τα 120.000 μέλη του SAG θα χάνουν καθημερινά μισθούς ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: